Lícování snímků sítnice pomocí metody fázové korelace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá lícováním snímků sítnice pomocí metody fázové korelace. Jsou zde popsány vlastnosti obrazů sítnice a způsob jejich snímání. V práci je vysvětlen postup pro zjištění měřítka, rotace a posunu mezi dvěma obrazy sítnice metodou fázové korelace. K lícování jsou použity snímky z fundus kamery a skenovací laserové oftalmoskopie (SLO). V práci je popsáno vyhledávání korespondujících značek pomocí fázové korelace a registrace kvadratickou transformací. Výsledky registrace jsou objektivně i subjektivně vyhodnoceny.
This master thesis deals with retinal image registration using phase correlation technique. There are described properties of retinal images and modality of scanning. A geometrical transformation encompasing scale, rotation and translation between two retinal images is considered and the whole registration framework is described. There are used retinal images from fundus camera and scanning laser ophthalmoscope (SLO). In this thesis is described corresponding bifurcations detection using phase correlation and registration using second-order polynomial transformation. The results are subjectively and objectively verificated.
Description
Citation
ŠIKULA, V. Lícování snímků sítnice pomocí metody fázové korelace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Aleš Drastich, CSc. (předseda) doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (místopředseda) Ing. Josef Halámek, CSc. (člen) Ing. Ondřej Číp, Ph.D. (člen) Ing. Martin Vítek, Ph.D. (člen) doc. MUDr. Iva Slaninová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
1. Úvodní přednáška 2. Čtení posudků 3. Rozprava Otázka oponenta: Čím je dána nutnost použití kvadratické transformace při registraci fundus respektive SLO snímků? Student odpověděl na otázku. Otázku položil doc. Drastich: Proč dochází k problémům s lícováním? Můžete měřit geometrické rozměry ve scéně? Student odpověděl na otázky. Otázku položil Ing. Halámek: Lícování na původních snímcích nebo na nalezených bifurkacích? Požadavky na kvalitu původních snímků? Student odpověděl na otázky. Otázku položil Ing. Vítek: Použití maskového operátoru pro předzpracování? Proč daný typ? Student odpověděl na otázky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO