QoS v IP síti za pomoci simulačního nástroje OMNeT++

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Obsahem práce je seznámení se se simulačním nástrojem OMNeT++ a s jeho nadstavbou INET Framework. Na toto téma je v práci realizovaná ukázková simulace IP sítě za pomoci sady modelů INET Framework. Dále se práce zabývá rozborem možností zajištění kvality služeb v IP sítích a následnou implementací kvality služeb v prostředí simulačního nástroje OMNeT++ a jeho nadstavby INET Framework. Realizace je provedena dvěma způsoby. První je implementace diferencovaných služeb, tzv. DiffServ, za pomoci úpravy chování výstupních front. Tato úprava spočívá v tom, že datové pakety jsou řazeny do různých front na základě jejich priority. Druhý způsob ukazuje principy technologie MPLS a také funkci směrovacího protokolu OSPF. Technologie MPLS je realizovaná pomocí speciálních směrovačů s implementovaným modulem rezervačního protokolu.
The content of this thesis is giving information about the network simulator OMNeT++ and its superstructure INET Framework. In this thesis a sample simulation of IP network with the help of simulation package INET Framework is realized on this theme. The thesis also deals with analysis of possibilities, how to assure quality service in IP networks and subsequently implementation quality of service in surrounding of network simulator OMNeT++ and its superstructure INET Framework. The implementation is accomplished by two methods. The first method is implementation of differential service, in other words DiffServ, with the help of change the behavior of output. This change rest in sorting of data packets to different queues by their device priority. The second method shows principles of the technology MPLS and also function code protocol OSPF. The MPLS technology is realized by special routers with implemented moduls reservation protocol.
Description
Citation
HUDEC, L. QoS v IP síti za pomoci simulačního nástroje OMNeT++ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Eva Gescheidtová, CSc. (předseda) Ing. Václav Křepelka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Skořepa, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Vrána, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (člen) Ing. Václav Pfeifer, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Rášo, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-16
Defence
Otázky: Jsou nějaké grafy výstupem vaší práce? Zkošel jste využít nové verze OMNeT++ v4.0?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO