Simulace nadproudové spouště jističe

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Jištění elektrických zařízení je důležité nejen z důvodu ochrany proti zničení účinky elektrického proudu, ale také ochrany před úrazem elektrickým proudem lidí či domácích zvířat. Se zvyšující se životní úrovní obyvatel se zvyšuje i spotřeba elektrické energie. V soustavě nízkého napětí elektrické sítě proto narůstají zkratové proudy. Se zlepšující se technologii se klade značný požadavek na výkonnost, bezpečnost a spínací kapacitu jističů. Tato práce je zaměřená na vývoj tepelné a elektromagnetické spouště jističe, na který se klade velký důraz při vývoji nových typů jističe. Práce je zajímavá z hlediska všestranného využití jističe, neboť ho bude možno použít v sítích stejnosměrných i střídavých, s frekvenci 50Hz i 400Hz.
Securing of electrical devices is important not only to protect against destruction under the effects of electric current, but also for protection of people or animals against electric shock. With increasing of living standards goes hand in hand increasing of the electricity consumption. Therefore In the grid of low voltage, there are increasing short-circuit currents. With improving technology is posed considerable demand on the performance, security and switching capacity of circuit breakers. This thesis is oriented on development of thermal and electromagnetic switch of circuit breaker on which is put a big demand in development of new types of circuit breakers. The thesis is interesting because of comprehensive use of circuits’ breakers since it can be used in AC and DC networks with frequency of 50 Hz and 400 Hz.
Description
Citation
DOSTÁL, L. Simulace nadproudové spouště jističe [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Voženílek, CSc. (místopředseda) Ing. Tomáš Nepustil (člen) doc. Ing. Zdeněk Vávra, CSc. (člen) Ing. Jaromír Vaněk, CSc. (člen) doc. Dr. Ing. Hana Kuchyňková (člen) doc. Ing. Josef Koláčný, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-08
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma Simulace nadproudové spouště jističe. Prezentoval model proudové dráhy jističe a popsal její části. Popsal model proudové dráhy vytvořený v programu Ansys. Shrnul základní rozdělení hustoty proudu na tomto zařízení. Popsal porovnání výsledků simulace a měření. Student odpověděl na otázky oponenta a komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO