Akustický generátor pro buzení evokovaných potenciálů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Evokované potenciály jsou elektrickou odpovědí mozku na vnější stimul. Jsou důležitou diagnostickou neobrazovou metodou v neurologii. Pro jejich vybuzení se využívá různých druhů stimulace, nejčastěji: zrakové, sluchové, somatosenzorické, čichové a chuťové. Evokované potenciály objektivně měří smyslové vnímání. V této diplomové práci se zaměřuji převážně na zvukové evokované potenciály a návrhem akustického generátoru pro jejich stimulaci. Zvukové evokované potenciály jsou nejčastěji využívány pro objektivní měření sluchu, ale mají i další využití. Předně je aplikace zaměřena na zdravotnictví. Cílem této diplomové práce je skloubit stanovené lékařské požadavky s dostupnými technickými prostředky.
Evoked potentials are electric brain response to external stimulus. They are important diagnostic no visual method in neurology. For their excitation use of different of kinds stimulation, most often: visual, auditory, somatosenzory, olfactory and gustatory. Evoked potentials are objective method for measurement sense perception. This master’s thesis is specialized to auditory evoked potentials and design acoustic generator for their stimulation. Auditory evoked potentials are primary used for objective audiometry, but they have another usage. In the first place, application is specialized on health sector. The aim of this master’s thesis is compact specified medical requirements with available technical resources.
Description
Citation
ŠKUTKOVÁ, H. Akustický generátor pro buzení evokovaných potenciálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Milan Chmelař, CSc. (předseda) prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Jiří Holčík, CSc. (člen) Ing. Miroslav Dvořák, CSc. (člen) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Daniel Schwarz, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Ing. Jiří Šimurda, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-08
Defence
Studentka prezentovala výsledky své diplomové práce. Komise byla seznámena s posudkem vedoucího práce a oponenta. Otázka oponenta byla zodpovězena. Do diskuse se zapojil doc. Holčík. Otázka byla zodpovězena. Do diskuse se zapojil Ing. Jiřík. Otázka byla zodpovězena.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO