Elektrochemické senzory s 3-D strukturou elektrod

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Pro výrobu miniaturních elektrochemických senzorů se může použít technologie tlustých vrstev. Hlavním problémem návrhu senzoru je optimalizace tlustovrstvého elektrodového systému, optimalizace výrobních technologií tlustovrstvých senzorů a nastavení optimálních technologických vlastností. Důležitou součástí návrhu a optimalizace elektrodového systému je topologie elektrod a povrch pracovní elektrody. V klasické elektrochemii existují pravidla pro optimalizaci elektrodových systémů. Návrh standardní elektrodové konstrukce je limitován ( 2-D konstrukce, rozměry substrátu, rozlišení, parametry použité pasty ... ). Proto v tomto případě nemohou být pravidla pro klasické elektrodové systémy plně využity a větší elektrodové plochy mohou být vytvořeny pouze 3-D strukturou. Jedním z řešením jsou nekonvenční metody. V této práci jsou řešeny metody pro zvětšení plochy pracovní elektrody pomocí nasvařovaných mikrokuliček a mikrodrátků.
Miniature electrochemical sensors can be produced by thick-film technology. The optimal properties of thick-film electrode system, the production technology optimization of thick-film sensors and the adjustment of optimal technological properties are main problems of sensor design. An area of working electrode and an electrode topology design is the important parts in design of electrode system optimization. The rules for optimization of electrode systems in classical electrochemistry exist. The design of standard thick-film electrode construction is limited (2-D construction, substrate dimensions, resolution, paste parameters …). Therefore rules for classical electrode systems cannot be used fully in this case and larger electrode area can be making by 3D structure only. One of resolutions is unconventional method. The increase of working electrode surface by unconventional method – ball and wire bonding is discussed in this work.
Description
Citation
ŠTEKOVIČ, M. Elektrochemické senzory s 3-D strukturou elektrod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika
Comittee
doc. Ing. František Urban, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Jakovenko, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jaromír Brzobohatý, CSc. (člen) doc. Ing. Josef Šandera, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaromír Hubálek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-05
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi s cíly a řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta a členů komise u obhajoby. Položené otázky: Jedním z cílů práce je zvětšení pracovní elektrody. O kolik se tedy zvětšila plocha elektrody při použití navařených Au mikrodrátků? Byla stanovena velikost plochy pracovní elektrody před a po úpravách? Můžete pouhým zvětšením plochy zvýšit citlivost realizovaného senzoru? V závěru je uvedeno, že se jedná o "levnou" metodu výroby TLV senzorů. Stanovte přibližně, o kolik vzroste cena elektrody při aplikaci Au drátků ve Vašem návrhu? Co znamená předpeak v uvedených charakteristikách?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO