Detekce kyslíku pomocí senzoru plynů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V této diplomové práci jsou stručně popsány různé typy senzorů plynů, jejich charakteristiky, principy funkce, aktivní vrstvy a konstrukce. Práce je zaměřena především na polovodičové senzory plynů. V experimentální časti je pak použita testovací stanice k měření základních charakteristik komerčního senzoru Figaro TGS 822 a vlastního SnO2 senzoru a jejich reakcí na přítomnost kyslíku. Oba senzory a výsledky měření jsou následně vzájemně porovnány.
In this master´s thesis various types of gas sensors, their characteristics, principle, active layer and structure are described. This work is focused on semiconductor gas sensors. In the experimental part gas test station is used to measure the main characteristic of commercial sensor Figaro TGS 822 and own SnO2 gas sensors and reaction to oxygen. Both sensors and measurement results are compared with each other.
Description
Citation
JELÍNEK, T. Detekce kyslíku pomocí senzoru plynů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika
Comittee
prof. Ing. Radimír Vrba, CSc. (předseda) Ing. Břetislav Mikel, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ondřej Hégr, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ivan Szendiuch, CSc. (člen) prof. Ing. et Ing. Fabian Khateb, Ph.D. et Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-05
Defence
Diplomant seznámil komisi s řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky oponenta a komise. Otázky komise: Co jste používal jako referenci pro měření senzorem? Proč jste při měření použil v aparatuře skleněné kuličky? Docházelo při jejich použití k ochlazování senzoru? Proč jsou změny průběhu odporu tak prudké? Na základě čeho byl vybrán materiál pro měřený senzor?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO