Porovnání metod efektivní a funkční konektivity ve funkční magnetické rezonanci

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Funkční magnetická rezonance (fMRI) je důležitá neurozobrazovací metoda, používaná ke studiu mozku. Cílem této práce je vytvořit softwarový nástroj pro porovnání dvou souměřitelných metod pro zjišťování funkční a efektivní konektivity ve fMRI datech. V této práci jsou shrnuty základní poznatky o zobrazování magnetickou rezonancí a o zobrazování pomocí fMRI. Dále se práce zabývá metodami funkční a efektivní konektivity, detailně metodami dynamického kauzálního modelování (DCM), analýzy nezávislých komponent (ICA) a Grangerova kauzálního modelování (GCM). V práci je představena praktická implementace metody DCM v toolboxu SPM a metody ICA v toolboxu GIFT. Následně se práce zabývá simulacemi pro porovnání souměřitelných metod DCM a GCM. Simulace jsou prováděny především za účelem zjištění chování modelů v závislosti na několika parametrech, čehož bylo dosaženo použitím Monte Carlo simulací. Ke konci práce je podrobně popsán návrh a realizace softwarového nástroje Connectivity_simulator, který umožňuje provést porovnání metod GCM a DCM na základě uživatelem specifikovaných vstupních parametrů simulace, a výsledky této simulace přehledně zobrazit.
Functional magnetic resonance imaging (fMRI) is recent important method, used in neuroimaging. The aim of this thesis is to develop software tool for comparison of two methods for functional and effective connectivity estimation. In this thesis are described the basics of magnetic resonance imaging, fMRI, basic terms of fMRI experiments and generally are described methods of functional and effective connectivity. Then are more detailed mentioned methods of dynamic causal modeling (DCM), Granger causal modeling (GCM) and independent component analysis (ICA). Practical implementation of DCM in toolbox SMP and ICA in toolbox GIFT is also mentioned. In purpose to describe behavior of DCM and GCM in dependence on several parameters are performed Monte Carlo simulations. Then the concept and realization of software tool for simulating connectivity and comparison of DCM and GCM are described. Finally results of DCM and GCM comparison and results of Monte Carlo simulations are discussed.
Description
Citation
GAJDOŠ, M. Porovnání metod efektivní a funkční konektivity ve funkční magnetické rezonanci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (předseda) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (místopředseda) Mgr. Dušan Hemzal, Ph.D. (člen) RNDr. Petr Fuchs, Ph.D. (člen) doc. Ing. Daniel Schwarz, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-07
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Schwarz položil otázku týkající se dimenzionality dat. RNDr. Fuchs položil otázku ohledně použitých statistických metod. Mgr. Hemzal položil otázku ohledně chyb v odhadech. Ing. Jiřík položil otázku ohledně implementace GCM a DCM. Student odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO