Filtrace EKG signálů ve vlnkové oblasti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce bylo seznámení se s metodou filtrace signálu využívající vlnkové transformace. Našim úkolem bylo využití redundantní vlnkové transformace pro filtraci EKG signálů. Nejdříve jsme se seznámili s vlnkovou filtrací. V praktické části jsme realizovali filtr založený na redundantní DTWT v prostředí Matlab. Navržený filtr jsme otestovali na CSE databázi a pokusili jsme se optimalizovat nastavení filtru a to parametry stupeň rozkladu vlnkové transformace, banky rozkladových a rekonstrukčních fitrů, metody prahování a nastavení prahu. Výsledky jsme zhodnotili na základě dosaženého poměru signál / šum. jako poslední jsme dosažené výsledky srovnali s výsledky jiné filtrační metody.
The aim of this work is introduction with the method of filtering the signal using wavelet transform. Our task was to use a redundant wavelet transform for filtering ECG signals. First we met with wavelet filtering. In the practical part, we implemented a filter based on redundant DTWT in Matlab. The results were evaluated based on the achieved signal / noise ratio. The proposed filter, we tested the CSE database, and we tried to optimize the filter parameters and the degree of decomposition of wavelet transform, the bank decomposition and reconstruction filters, thresholding methods and threshold setting. The results were evaluated based on the achieved signal / noise ratio. as a last resort, we compared the results obtained with the results of different filtering methods
Description
Citation
ZEDNÍČEK, V. Filtrace EKG signálů ve vlnkové oblasti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Rozman, CSc. (předseda) prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (místopředseda) Ing. Martin Vítek, Ph.D. (člen) doc. MUDr. Iva Slaninová, Ph.D. (člen) MUDr. Václav Zvoníček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-13
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Prof. Jan položil otázku ohledně obsažených komponentů (rozdělení na žádoucí a nežádoucí), na kterou student odpověděl. Prof. Jan požádal o vysvětlení pojmu "citlivost filtru", který student nevysvětlil. Student obhájil bakalářskou práci
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO