Oscilometrické měření krevního tlaku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem mé práce je navrhnout jednoduchý měřič krevního tlaku oscilometrickou metodou za použití softwaru LabView. K určení systolické a diastolické hodnoty krevního tlaku je použita detekce maximální oscilace z obálky signálu. Tato maximální oscilace odpovídá střednímu arteriálnímu tlaku krve a z této hodnoty je pak vypočítán tlak systolický a diastolický. V programovém prostředí LabView je signál z manžety přes tlakový senzor a rozhraní LabPro zpracováván a jsou dopočteny mezní hodnoty arteriálního tlaku.
The aim of my work is to propose a meter of blood pressure with oscillometric method using LabView software. To determine systolic and diastolic blood pressure is used detect the maximum oscillation of the envelope signal. The maximum oscillation corresponding to a mean arterial pressure and this value is then calculate systolic and diastolic pressure. In the programming environment of LabVIEW is the signal from the pressure sensor and cuff over the LabPro processed and are calculated limits of arterial pressure.
Description
Citation
BRABENCOVÁ, K. Oscilometrické měření krevního tlaku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (předseda) doc. Ing. Milan Chmelař, CSc. (místopředseda) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (člen) MUDr. Eva Závodná, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Vladan Bernard, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-13
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Otázka oponenta: Kdy není možné použít oscilometrickou metodu? doc. Chmelař položil otázku: dotaz na přesnost měření. doc. Kozumplík položil otázku: jiná možnost získání obálky signálu. Odpověděla na otázky členů komise a oponenta. Studentka obhájila bakalářskou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO