Panoramování zvuku ve vícekanálových ozvučovacích systémech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Táto práca je zameraná na simuláciu posluchového priestoru. V prvej časti sa na základe teoretických informácií oboznámime s dvoma najčastejšie používanými panoramovacími metódami, vektorovou a ambisonickou a ukážeme si postup panoramovania zvuku týmito metódami. Potom sú na základe teoretických poznatkov a simulácií v prostredí Matlab jednotlivé metódy porovnané a jedna z nich je zvolená pre použitie v druhej časti. Tá popisuje obrazovú metódu, ktorá umožňuje výpočet parametrov priamej zvukovej vlny a zvolený počet prvotných odrazov pravouhlej miestnosti. Taktiež poukazuje na problematiku frekvenčne závislej odrazivosti od stien. Na záver ponúka poznatky získané pri simulácii rôznych posluchových priestorov s rôznou topológiou.
This thesis is aimed at simulation of auditory space. The first part is based on theoretical information and explains two of the most frequently used sound panning methods: Vector Base Amplitude Panning and Ambisonics. It shows the ways for sound panning by these methods. In next step are methods compared based on theoretical information and simulations in Matlab environment and one most suitable method is chosen for using in second part. This part describes image source method which enables parameters computation of direct sound wave and optional number of early reflections in rectangular room. Also is focused on problem of frequency dependent reflections. In conclusion it offer knowledge obtained by simulation of different auditory spaces with different topology.
Description
Citation
ORLOVSKÝ, K. Panoramování zvuku ve vícekanálových ozvučovacích systémech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (místopředseda) Ing. Michal Kohoutek, Ph.D. (člen) Ing. Jan Grepl (člen) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (člen) Ing. Michal Polívka, Ph.D. (člen) Ing. Jan Kacálek (člen)
Date of acceptance
2009-06-17
Defence
Čím je způsobeno, že lidský sluch je schopen rozeznat směr přicházejícího zvuku v horizontální a vertikální rovině, když body prostoru se stejnou hodnotou ILD a ITD tvoří kužel? (tzv. kužel konfúze) Co je formát UHJ a jaká je jeho souvislost s ambisonií? Může mít na výsledný zvukový vjem vliv kmitočtově závislá změna fáze virtuálního zdroje signálu způsobená filtrem simulujícím kmitočtovou závislost činitele pohltivosti materiálu, od kterého se zvukové vlnění odráží?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO