Virtuální prostředí pomocí softwaru Xen

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce, která nese název Virtuální prostředí pomocí softwaru Xen, pojednává o operačním systému GNU/Linux a jeho distribucích. Zabývá se také virtualizací na serveru nebo na stolním počítači, zejména podrobně popisuje prostředí Xen včetně všech jeho možností a nezapomíná ani na nejčastější serverové služby. V první kapitole je rozebrán pojem GNU/Linux. Nejprve je zde zdokumentována jeho historie. Další bod se zabývá stručným přehledem nejčastěji se vyskytujících distribucí. Hlavní část této kapitoly je věnována především konkrétní distribuci Debian. Zde jsou popsány nejen historie a vývoj této distribuce, ale také je zde podrobněji rozebrán balíčkovací systém. Poslední část kapitoly je věnována možnostem instalací s detailním popisem celého procesu krok za krokem. Druhá, a to nejdůležitější kapitola, je věnována virtualizacím. Opět je zde nejdříve popsána jejich historie, jsou naznačeny praktické možnosti využití a druhy virtualizací. Čtenář zde nalezne stručné rozbory nejčastěji používaných virtualizačních systémů. Třetí kapitola se podrobně zabývá technologií Xen. Je v ní nejen vysvětlen princip, na kterém je tato virtualizace vystavěna, ale hlavní část této kapitoly se zaměřuje na možnosti praktického nasazení a souhrnu základních funkcí. V další části je popsána instalace a správa hypervisoru včetně předcházející přípravy. Velmi důležitým bodem je také vytváření virtuálních strojů a jejich správa, jejich migrace na jiný fyzický hardware nebo popis instalace jiných operačních systémů než Linux. Čtvrtá, kratší kapitola, se zabývá výčtem a stručným popisem serverových služeb. Závěrečnou kapitolu tvoří souhrn problémů či komplikací, které se v průběhu této bakalářské práce vyskytly.
This bachelor thesis, which is called the virtual environment by Xen software, deals with the operating system GNU / Linux and its distributions. It also deals with the virtualization on the server or desktop computer, in particular, describes in detail the Xen environment, including all of its options and the most forgotten server services. In the first chapter is analyzed the concept of GNU / Linux. First, there is documented history. Another section deals with a brief overview of the most commonly occurring distributions. The main part of this chapter is primarily devoted to a specific distribution Debian. There is described not only the history and development of this distribution, but also more packaging system is analyzed there. The last part of this chapter is devoted to the installation options with a detailed description of the whole process step by step. Second and the most important chapter is devoted to virtual environments. Once again, there is first described their history, the possibility of practical use and the types of virtualization are also indicated there. Reader will find there a brief analysis of the most commonly used virtualization systems. The third chapter detailed deals with the Xen technology. There is not only explained the principle on which the virtualization is built, but the main part of this chapter focuses on the practical use and a summary of basic functions. The next section describes the installation and administration of hypervisor including previous preparation. A very important point is also creation of the virtual machines and their control, their migration to another physical hardware or a description of the installation of other operating systems than Linux. Fourth, shorter chapter deals with a listing and a brief description of server services. The final chapter consists of a summary of problems or complications, which in the course of this work occurred.
Description
Citation
KULÍŘ, T. Virtuální prostředí pomocí softwaru Xen [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. (předseda) prof. Ing. Andrej Lúč, CSc. (místopředseda) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen) Ing. Martin Koutný, Ph.D. (člen) Ing. Martin Sýkora (člen) doc. Ing. Jiří Hošek, Ph.D. (člen) Ing. Mojmír Jelínek (člen)
Date of acceptance
2009-06-16
Defence
Z jakého důvodu nebylo provedeno testování a porovnání výkonu např. v podobě zátěžových testů u ostatních virtualizačních nástrojů (VMWare, Virtual PC, KVM atd.)? Neměl jste možnost zmiňované virtualizační nástroje prověřit na jiných počítačích s jiným hardwarem a různými operačními systémy?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO