Využití rizikového a rozvojového kapitálu pro podporu začínajících inovativních podniků v ČR

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská
Abstract
Inovační podnikání je založeno nejen na dobrém nápadu, ale také na manažerských dovednostech nositele záměru a na dostupnosti potřebného kapitálu. Finance jsou mnohdy limitujícím faktorem pro úspěšný rozvoj začínajících podniků. Jednou z cest, jak mnohdy ambiciózní podnikatelské plány podpořit, je spolupráce s business angels. Business angels jsou soukromí, většinou zkušení investoři, kteří do start-up podniků s velkým růstovým potenciálem vkládají nejen vlastní finanční prostředky, ale také své know-how, kontakty a manažerské zkušenosti. Tato práce hodnotí možnosti využití rizikového a rozvojového kapitálu prostřednictvím business angels pro rozvoj začínajících inovačních podniků a na případových studiích posuzuje připravenost inovačního podnikatelského prostředí z pohledu investorů.
Innovation entrepreneurship is built not only on a quality idea, but also on the availability of start-up capital and management skills of the idea owner. The insufficient finance often limits the success and growth potential of start-ups. When seeking support to individual business plans, allowing for entry of a business angel could be an option. Business angels are private, mostly experienced investors who invest in SMEs with high growth potential not only financial capital, but also business know-how, contacts and management experience. Thesis evaluates possibilities to use venture capital offered by business angels to support innovative start-ups and on several case studies assesses readiness of innovation and business environment from the investors’ point of view.
Description
Citation
KOPPITZ, D. Využití rizikového a rozvojového kapitálu pro podporu začínajících inovativních podniků v ČR [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Podnikové finance a obchod
Comittee
doc. Ing. Marek Zinecker, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Beneš, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Vít Chlebovský, Ph.D. (člen) Ing. Vladimíra Bayerová, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Heralecký, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-01-31
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO