Metodika návrhu optimálního způsobu zálohování velkých objemů dat

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá problematikou zálohování dat. Zálohování dat je často podceňovanou a přehlíženou oblastí informačních technologií a při tom, ke ztrátě dat může dojit i banální chybou uživatele nebo zhroucením komponentů. V rámci diplomové práce je rozebírána teorie zálohování, je definován archivní bit a jeho chování s ohledem na zvolení různých typů záloh (úplná, inkrementální, diferenční nebo jejich kombinace), doba a frekvence zálohování nebo nejzazší bod obnovy dat . Dále jsou v práci zmíněna rotační schémata Round-Robin, GFS a Hanojské věže u kterých se uvádí jejich princip a grafické schéma rotací. V kapitole Strategie zálohování se popisuje princip správné volby zálohovací strategie, s ohledem na technické a ekonomické parametry. Analýza dopadů, která je v této kapitole vysvětlena popisuje důležité okamžiky při obnově dat. Pro zvolení optimální strategie je nutné zohlednit nejenom celkovou kapacitu zálohovaných dat, ale i velikost zálohovacího okna, dobu úschovy dat nebo polohu úložiště. Kapitola Média pro ukládání dat seznamuje se všemy zálohovacími médii a jejich technickými parametry, které jsou dostupné na trhu a lze je využít pro zálohování dat. V části věnované návrhu metodiky velkého objemu dat je navržen zálohovací plán s nutnými vstupy pro samotnou realizaci zálohování, při návrhu metodiky je kladen důraz také na pravidelnou kontrolu záloh a jejich umístění. Na praktické ukázce se dokázáno, že schéma Hanojských věží patří mezi ta s nejmenší potřebou zálohovacích médií. Součástí práce je návrh metodiky pro zálohování malého objemu dat.
This diploma thesis deals with backup for big volumes of data. Data backup is a overlooked area of information technology and the data can be lost by trivial user error or breakdown on any components. In this thesis is discussed theory of backup - archive bit and his behavior based on various type of backup (full, incremental, differential or combination thereof), duration and frequency of backups or the point of ultimate recovery. In addition there are mentioned rotation schemes Round-Robin, GFS and Tower of Hanoi, where are described their principles and graphic diagram of rotation. In chapter Strategy of backup describes the backup strategy via choosing the right choice, taking into technical and economic parameters. Impact analysis, which is explained also in this chapter, describes the important moments in data recovery. For select the optimal strategy is necessary to consider not only the whole capacity of the backup data, but also the size of the backup window for data storage or storage location. In chapter Media storage you can acquainted with all backup media and their technical parameters that are available on the market and can be used for data backup. In section Guide methodology of large volumes of data backup is designed a backup plan with the necessary inputs for the actual implementation of the backup. The design methodology puts emphasis on regular backups and check their location. On practical demonstration is shown that the rotation scheme Tower of Hanoi are among the smallest need for backup media. A part of this thesis is also design of methodology for backup small amounts of data.
Description
Citation
BARTOŇOVÁ, V. Metodika návrhu optimálního způsobu zálohování velkých objemů dat [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Vozňák, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Skapa, Ph.D. (člen) Ing. Stanislav Uchytil, Ph. D. (člen) doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Hajný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-06
Defence
otázky komise: šifrování dat, strategie zálohování.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO