Inovace měřicího pracoviště pro měření solárních článků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na inovaci měřícího pracoviště pro měření solárních článků. V první polovině práce je představena obecná problematika solární energie a možné využití ve světové energetice, pojednání o vzniku fotovoltaického jevu, výrobě solárních článků a jejich následných parametrech. Dále se v textu autor zabývá příčinami vzniku defektů u solárních článků a nejdůležitější vady také zobrazuje. Pro odhalování defektů jsou známy detekční metody PV článků, které jsou v textu obecně popsány. Druhá polovina textu obsahuje podrobný popis metody a pracoviště LBIC jak na VUT Brno, tak i v Solartec s.r.o. Nejdůležitější částí druhé poloviny je návrh a popis inovovaného pracoviště jak z hardwarové tak i softwarové oblasti. Je rozebrána nejenom funkce, ale i popis uživatelského prostředí a následně uvedeny výsledky získané z původního a inovovaného pracoviště. Na závěr je shrnuta celá činnost na diplomové práci, popsány a zhodnoceny dosažené výsledky a naznačen směr, kam by se mohl další vývoj pracoviště LBIC na VUT Brno ubírat.
The master‘s thesis is focused on the modification of measurement workplace for solar cells. In the first part of the thesis are introduced general problems of the solar energy and possible use in the international power supply, the details about the photovoltaic effect, processing of solar cells and their subsequent parameters. More further in the text the autor is concerned with causes of solar cells defects formation and representation of the most important defects. For defects detection are known the detection methods of solar cells, which are generally described in the text. The second part of the thesis includes detailed description of the LBIC method and workplace both the VUT Brno, and in Solartec, Ltd. The most important point of this part is project and description of innovated workplace from hardware and software realization. There is out of print the function and the description of the user interface and subsequently there are mentioned results gained from original and innovated workplace. In the conclusion are summarized whole activities of the master’s thesis, described and evaluated achieved results and outlined the direction, where would the other development of the LBIC workplace on VUT Brno be proceeding.
Description
Citation
ŘEZNÍČEK, M. Inovace měřicího pracoviště pro měření solárních článků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Ivan Rampl, CSc. (předseda) doc. Ing. Martin Medvecký, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Anna Přibilová, Ph.D. (člen) Ing. Ladislav Káňa (člen) doc. Ing. Radim Burget, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jaroslav Koton, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-09
Defence
Co v dané práci znamená pojem zrychlení?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO