Modelování vysokofrekvenčních pulsací

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Problematika, kterou řeší tato diplomová práce, se vztahuje k modelování vysokofrekvenčních tlakových pulsací v hydraulických strojích. Pulsace jsou způsobeny vzájemnou interakcí statorových a rotorových lopatek. Jejich působením jsou následně cyklicky namáhány víko, spirála a rozváděcí a oběžné kolo. Matematický model je řešen pomocí přenosových matic. Data jsou vypočtena a zpracována v programech F-A char a MS Excel. Výsledky jsou znázorněny formou frekvenčně amplitudových charakteristik a dále formou tvaru kmitu tlaku, kde je znázorněno i porovnání matematického modelu s měřením.
The diploma thesis deals with the mathematical modeling of high-frequency pressure pulsations in water turbines. Pulsations are caused by the interaction between stator a rotor blades. These high-frequency pressure pulsations then cause high cycle fatigue of the head cover, spiral casing, runner and distributor. The mathematical model is solved by transfer matrix method. Data are processed in F-A char and MS Excel programs. Final results are demonstrated by frequency amplitude characteristics and by pressure mode shapes, where comparison of the mathematical model with the measurement is shown.
Description
Citation
STŘECHA, L. Modelování vysokofrekvenčních pulsací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fluidní inženýrství
Comittee
Prof.Ing. Michal Varchola, CSc. (předseda) prof. Ing. František Pochylý, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ing. Jan Vrbka, DrSc., dr. h. c. (člen) doc. Ing. Pavel Rudolf, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Franc, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Skoták, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-17
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO