Datové přenosy po silových vedeních

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce popisuje princip systému pro datovou komunikaci po silových vedeních nízkého napětí. Z hlediska kmitočtů je PLC dělena na úzkopásmovou a širokopásmovou. V práci jsou uvedeny různé modulační techniky s jejich využitím a metody přístupových technologií dle norem. Uvedena jsou některá technická omezení, jako jsou kmitočtová dílčí pásma a zdroje rušení. Následně je navržena koncepce laboratorní sítě, kde jsou provedena zkušební měření v rámci datové komunikace pro systémy ModemTec, Homeplug AV a DS2. Tato demonstrace komunikace obsahuje zobrazení komunikačních spekter vybraných systémů a jejich srovnání. Pro porovnání je využito u úzkopásmových přenosů uměle vytvořené sítě LISN (Line Impedance Stabilizing Network). Dlouhodobé měření systému ModemTec je provedeno v laboratorní síti VUT a za provozu ve Švýcarské pobočce společnosti Daetwyler Rubber, která se zabývá robustní gumárenskou výrobou. Systém DS2 je měřen jednak v domácí síti, kde se předpokládá nízké rušení a dále pak v průmyslovém prostředí firmy Daetwyler Rubber. Na základě výstupních informacích z fázového záznamníku kvality elektrické sítě a naměřené rychlosti komunikace je odhadem vyhodnocován vliv rušení na přenos dat a dobu odezvy. V závěru jsou uvedeny principy užití této komunikace.
This master's thesis describes a principle of the systems for data communication over powerline. The frequency we can divide to narrowband and broadband. Various modulatory techniques with their usage and access method technology according to norms are mentioned. Engineering constraints as are frequency subband and sources disturbance are mentioned. A conception laboratory net is designed, where are effected trial measurement in data communications for systems ModemTec, Homeplug AV a DS2. This demonstration of communication contains display communications spectrum of choice systems and their matching. To comparison is used synthetic created nets LISN (Line Impedance Stabilizing Network) in narrowband transmissions. Long - term metering of systems ModemTec is is effected in laboratory net VUT and in the working condition in Swiss extension companies Daetwyler Rubber where are produced robust rubbery production. System DS2 is measured in home network, where are supposes low disturbance and in industrial environment company Daetwyler Rubber. On the basis report information of phase quality recorder a powerline and measured rate of communication, it is evaluate an influence disturbance on a data transmission and response time. At the close are mentioned principles of usage this communication.
Description
Citation
ŠÁDEK, M. Datové přenosy po silových vedeních [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. (předseda) doc. Ing. Miloš Orgoň, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Zeman, Ph.D. (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Soumar (člen) Ing. Jan Kacálek (člen) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-09
Defence
- V práci píšete, že technologie od firmy ModemTec je odolná a vhodná pro spolehlivé datové přenosy. Z jakých důvodů? - Je modulace DBPSK vhodná pro využití v PLC a na jakém principu funguje? - Rozprava k nepřenostem v práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO