Vybrané mikronutrienty a těžké kovy v ovoci

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
V dnešní době je především kvalita potravin diskutovaným tématem nejen v ČR. V této práci jsme se zaměřily na mikronutrienty a těžké kovy v jahodách. Jahody jsou velmi atraktivním ovocem konzumovaným všemi věkovými skupinami od dětí až po seniory, kterým přináší nejen chuťové potěšení, ale i pozitivní účinky na jejich organismus. Měkká struktura plodů by mohla přispívat k akumulaci těžkých kovů, které v určitém množství mohou představovat nebezpečí z hlediska akutní toxicity či, co je pravděpodobnější, z hlediska chronického působení. V období jaro - podzim roku 2011 byly nasbírány vzorky jahod z domácího pěstování v ČR a zakoupeny vzorky plodů, které jsou běžně k dostání v obchodních řetězcích v tomto období. Analýza prvků byla provedena metodou hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem, která patří mezi velmi citlivé metody stanovení prvků.
Today is the food quality a discussed topic not only in the Czech Republic. In this work we focused on micronutrients and heavy metals in strawberries. Strawberries are very attractive fruit consumed by all age groups from children to seniors. These bring not only gustatory pleasure but also positive effects on human organism. Soft fruit structure could contribute to the accumulation of heavy metals, which can be dangerous in certain quantities in terms of acute toxicity or what is more likely in terms of chronic exposure. In the spring - autumn of 2011 samples from the home cultivation of strawberries in the Czech Republic were collected and also samples of fruits that are commonly available in supermarket chains in this period were purchased. The element analysis was performed by the mass spectrometry with inductively coupled plasma, which belongs to a very sensitive method of elements determination.
Description
Citation
FORMANOVÁ, K. Vybrané mikronutrienty a těžké kovy v ovoci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-04
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: prof. Šimko: Rozdíl koncentrace vybraných prvků v konzervovaných a nekonzervovaných jahodách ? Je třeba použít přepočet na sušinu !
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO