Stárnutí fotografií účinkem světla a polutantů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá studiem obecných vlivů světla a polutantů (především ozónu) na inkoustový tisk. V teoretické části jsou popsány základní principy způsobů tisku, tiskových materiálů a některých způsoby degradace inkoustových výtisků. V experimentální části byly proměřovány specifické kolorimetrické veličiny testovacího obrazce, které byly prováděny v komoře pro vývoj ozónu a v zařízení pro urychlené stárnutí světlem a teplem (xenotest). Důležitým poznatkem je zjištění, že vliv ozónu na testovaný pigmentový inkoust je oproti UV záření výrazně menší. Nejvíc náchylný k degradaci zářením i ozónem pak byl žlutý inkoust.
The bachelor thesis deals with a study of general influences of light and pollutants (mainly ozone) on ink printing. The theoretical part describes the basic principles of printing means, printing materials and some ways of ink print degradation. The experimental part focused on measuring specific coulometric quantities of a test pattern, which was done in the chamber for ozone development and the accelerated weathering device using light and heat (xenotest). An important finding from this study is that the influence of ozone on tested pigment ink is much smaller than the one of UV radiation. The most susceptible to degradation by radiation and ozone was yellow ink.
Description
Citation
PASEČNÁ, K. Stárnutí fotografií účinkem světla a polutantů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Martina Klučáková, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Boleslav Taraba, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Hana Dočekalová, CSc. (člen) doc. Ing. Václav Prchal, CSc. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-25
Defence
Budou se změřené charakteristiky pro stárnutí fotografí dále měnit s časem? Podle jaké normy bylo stárnutí fotografií stanoveno?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO