Palivové články H2-O2 s anexovou a bipolární membránou

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Referee
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Disertační práce se zabývá výzkumem katalyzátorů a iontoměničových membrán pro palivové články H2 – O2, Jsou v ní popsány základní principy reakcí, termodynamické aspekty a kinetická kriteria v palivových článcích typu PEM. Jako membrány a pojiva v membránových palivových článcích se dosud téměř výhradně používají velmi drahé iontoměniče na bázi fluorovaných polymerních sulfokyselin, zpravidla známých pod obchodním jménem NAFION což jsou látky velice nákladné. K tomu přistupuje i silně korozivní charakter těchto iontoměničů, jež podmiňuje výhradní použití katalyzátorů na bázi platinových kovů. To činí membránové palivové články zcela neschopné konkurence například s motory s vnitřním spalováním, a to navzdory všem ekologickým výhodám tohoto zdroje elektrické energie. Proto je snaha nahradit tyto materiály takovým souborem látek, které budou jednak výrazně levnější a jednak budou umožňovat použití méně nákladných kovů jakožto katalyzátorů. Předmětem disertační práce je výzkum a vývoj látek pro kompozitní elektrodové materiály na bazi NiOx,Ni-Pd a Raneyův nikl, vhodné jako katalyzátory a iontoměničové membrány alkalického a bipolarního typu pro palivové články.
The doctoral thesis deals with investigation of the catalysts and ionexchanege membranes for fuel cells H2-O2. The work contains the basic principles of chemical reactions, thermodynamic aspects and kinetic properties in PEM fuel cells.Ion-exchagers based on fluorinated polymer sulfonic acids known as NAFION are used in most cases. These compounds are very expensive. Also a strong corrosive attribute requires platinum as a catalysator. These facts make the membrane fuel cells fully non-competetive with e.g. internal combustion engine in spite of all ecological advantages of this electrical power source. The subject of doctoral thesis is research and development of compounds for the composite electrode materials base on NiOx, Ni-Pd and Raney Ni suitable as catalysts a nd alkaline or bipolar ionexchange membranes for electrochemical fuel cells.
Description
Citation
BARATH, P. Palivové články H2-O2 s anexovou a bipolární membránou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
prof. Ing. Vladislav Musil, CSc. (předseda) prof. Ing. Jiří Vondrák, DrSc. (člen) prof. Ing. Jaromír Kadlec, CSc. (člen) doc. Ing. Jan Maschke, CSc. (člen) doc. RNDr. Marie Studničková, CSc. (člen) Ing. Martin Míka, Ph.D. (člen) Prof. Ing. Karel Bartušek, Drsc. - oponent (člen) Doc. RNDr. Libuše Trnková, CSc. - oponentka (člen) doc. Ing. Marie Sedlaříková, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-12-18
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO