Planární antény na substrátech s elektromagnetickými zádržnými pásmy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Planární antény se využívají v mnoha oblastech techniky. Do skupiny planárních antén se řadí hlavně mikropáskové antény, které jsou velmi oblíbené pro jejich přednosti, jako je nízká hmotnost, nízký profil, snadná výroba a možnost je vyrábět ve velkých sériích. Nevýhodou je u nich pak povětšinou nižší zisk a vznik povrchových vln v dielektrickém materiálu. Šíření povrchových vln je možno potlačit použitím dielektrického materiálu s elektromagnetickými zádržnými pásmy (EBG) namísto konvenčního substrátu. Mikropáskové antény na EBG substrátech jsou již několik let prezentovány v literatuře. Co však ještě publikováno nebylo a na co se zaměřuje tato disertační práce, je návrh takového materiálu pro potlačení povrchových vln na více kmitočtech, které by byly od sebe více vzdáleny, a tudíž by nebylo možné je pokrýt jedním širokým zádržným pásmem. Pro získání co nejlepších parametrů antén bude v práci využito také optimalizace některou globální metodou (genetické algoritmy, optimalizace rojem částic, optimalizace pomocí kolonie mravenců).
Planar antennas are used in several technical applications. The family of planar antennas contains microstrip antennas, which are very popular due to the low weight, low profile, simple manufacturing and easy mass production. Lower gain and excitation of surface waves are disadvantages of microstrip antennas. The propagation of surface waves can be efficiently suppressed if the conventional substrate is replaced by an electromagnetic bandgap (EBG) substrate. Microstrip antennas on EBG substrates have been presented in an open literature for several years. Nevertheless, no published work is devoted to the design of EBG substrates, which can suppress surface waves at several frequencies those cannot be covered by a single bandgap. In order to reach optimum parameters of designed antennas, selected global optimization methods are applied (genetic algorithms, particle swarm optimization, ant colony optimization).
Description
Citation
HORÁK, J. Planární antény na substrátech s elektromagnetickými zádržnými pásmy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Čestmír Vlček, CSc. (člen) Prof. Ing. Zbyněk Škvor, CSc. - oponent (člen) Prof. Ing. Jarmila Dědková, CSc. - oponent (člen) prof. RNDr. Vladimír Vašinek, CSc. (člen) prof. Ing. Otakar Wilfert, CSc. (člen) prof. Dr. Ing. Zbyněk Raida (člen)
Date of acceptance
2009-11-20
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO