Programové vybavení gamaspektrometru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem, implementací menu a komunikace s nadřazeným systémem pro gama spektrometr. V první části dokumentu jsou popsány základní principy měření spektra gama záření a jeho zpracování. V druhé části je popsáno stávající programové jádro spektrometru, řešení klávesnice, vykreslování znaků a grafiky. Jsou zde popsány použité algoritmy a jejich implementace. Ve třetí části je proveden rozbor požadavků na menu tohoto přístroje, základní filozofie ovládání menu. Následně je popsáno řešení vstupu od uživatele, např. zadávání čísel, data a času. Rovněž je popsáno řešení menu jak pro zobrazování údajů tak pro vstup údajů. Ve čtvrté části jsou rozebrány požadavky na komunikaci přístroje z nadřazeným systémem (PC), způsob, jakým je to řešené a důvody tohoto řešení. V závěru jsou shrnuty všechny koncepty popsané v předchozích kapitolách a dosažené cíle.
This work is about design, implementation, menu and communication with superior system for gamaspectrometer. The first part of the document describes basic principles of measuring of gamma spectra and their processing. The second part describes in basics software core of the spectrometer, handling of the keyboard, graphic and text output. Used algorithms are described, and their implementation. The third part contains analysis of requirements on menu, basic concepts of menu control. Next, it is described how to handle inputs from user, like numbers, date and time, and also how to solve the menu for display of values and for input of values. The forth part describes requirements for communication with superior system (PC), analyses how to do deal with this and reasons for this solution. The conclusion brings all concepts used in the previous chapters and reached goals.
Description
Citation
ADAMEC, F. Programové vybavení gamaspektrometru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kybernetika, automatizace a měření
Comittee
plk. gšt. prof. Dr. Ing. Alexandr Štefek, Dr. (předseda) doc. Ing. Ludvík Bejček, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Petr Pivoňka, CSc. (člen) Ing. Miloslav Richter, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Kučera, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Neužil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-10
Defence
Student uspokojivě zodpověděl dotazy oponenta a členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO