Plánování terapie ionizujícím zářením

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Úkolem této diplomové práce je seznámit čtenáře se základy problematiky ionizujícího záření od jeho druhů a zdrojů, přes mechanismy jeho působení a účinky na lidský organismus až po možnosti výpočtu různých charakteristik. Značná pozornost je věnována využití ionizujícího záření v moderních lékařských přístupech, je zde detailně popsán postup při plánování radioterapeutického výkonu a popis plánovacích systémů. Součástí diplomové práce je rovněž program RT-Plan zpracovaný v programovém prostředí MatLab. Program simuluje plánovací systém pro zevní terapii ionizujícím zářením využívaný v léčbě, je doplněn o podrobnou nápovědu a několik testů pro zadané charakteristiky plánu. Je vhodný pro případné využití ve výuce.
The task of this thesis is to familiarize readers with the basics of the problem of ionizing radiation from its types and resources, through mechanisms of action and its effects on the human organism, to the possibility of calculating various characteristics. Close attention is paid to the use of ionizing radiation in medical approaches. There is in detail described process of radiotherapy planning and a basic properties of planning systems. Part of the thesis is also program RT-Plan processed in Matlab. The program simulates the planning system for external ionizing radiation therapy used in treatment. There is supplemented a detailed help and series of tests for the plan. It is suitable for possible use in teaching.
Description
Citation
KUMPOVÁ, I. Plánování terapie ionizujícím zářením [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Aleš Drastich, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (místopředseda) Ing. Miroslav Dvořák, CSc. (člen) Ing. Josef Halámek, CSc. (člen) prof. MUDr. Jindřich Vomela, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-05
Defence
Studentka prezentovala výsledky své diplomové práce. Komise byla seznámena s posudkem vedoucího práce a oponenta. Do diskuze se zapojili Ing. Halámek a Doc. Drastich: Otázky: Spektrum a vznik žáření pro radioterapii. Proč je v práci použito monoenergetické záření? Jak se uplatní jev utvrzování svazku? Jak se mění spektrální vlastnosti záření v závislosti na parametrech ozařování. Diplomantka vysvětlila komisi svůj postup při vytváření práce a konstatovala, že program z 80% zpracovala sama. V průběhu konzultací práci konzultovala s vedoucí diplomové práce. Diplomantka opravila, že v práci dostatečně nezdůvodnila práci s monoenergetickým zářeníma nezdůvodnila toto podstatné zjednodušení. Studentka obhájila diplomovou práci s výhradami.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO