Analýza vlivu parametrů procesu broušení na integritu obrobené plochy se zaměřením na zbytková napětí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Broušení je často zařazen jako poslední operace ve výrobním postupu, přičemž jeho úkolem je zajistit požadovanou integritu obrobené plochy. Vznik zbytkových napětí po broušení značně ovlivňuje únavové vlastnosti povrchu obrobku a jeho odolnost proti opotřebení. Ve většině případů nelze přesně a definovat jejich rozložení pod povrchem. S cílem co nejpřesnější predikce průběhu zbytkových napětí se mnoho odborníků zaměřuje na analytické a numerické modelování procesu broušení a jeho vlivů. Práce se zabývá analýzou vzniku zbytkových napětí a jejich ovlivnění parametry broušení.
Since grinding is often the last process of a manufactured part, caution has to be taken in order to ensure the integrity of the surface. The role of grinding induced residual stresses can be important in fatigue or wear resistance. In most cases we cannot evaluate accurately and easily their distribution. On this purpose, many scientists are working on the modeling of grinding and its effects on a many points. The main aim of this work is to analyse of residual stresses influenced by grinding parameters.
Description
Citation
DÖMÉNY, T. Analýza vlivu parametrů procesu broušení na integritu obrobené plochy se zaměřením na zbytková napětí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. Eva Münsterová, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Alexander Janáč, CSc. (člen) doc. Dr. Ing. Josef Brychta (člen) doc. Ing. Oto Barborák, CSc. (člen) Dr. Ing. Rostislav Suchánek (člen)
Date of acceptance
2009-06-22
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: Otázky oponenta: 1. Jaký vliv mají zbytková napětí na povrchovou vrstvu obráběné součásti? Která napětí mají obecně příznivější účinky tlaková, nebo tahová a proč? 2. Uveďte další možné způsoby odstraňování zbytkových napětí. 3. Jakým způsobem byla získána data pro experimentální vyhodnocení zkoušek a jakým způsobem byla měřena. 4. Jaký je hlavní účel použítí řezných a chladících kapalin při procesu broušení. 5. Popište rozdíl mezi statickým a dynamickým vyvažováním brusných kotoučů. Otázky členů komise: 1. Pasivační účinek chladící kapaliny. 2. Materiál zkušebního vzorku jeho tepelné zpracování a vlastnosti. 3. Vysvětlete "podélné broušení".
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO