Průzkum aplikací huminových kyselin v medicíně a kosmetice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Hlavní náplní této práce bylo tvořit internetové a literární rešerše zaměřené na dosud známé teoretické poznatky, patentové přihlášky a skutečné realizace, týkající se využití huminových kyselin nebo materiálů, které je obsahují, v oblasti humánní i veterinární medicíny a kosmetiky. Výstupem má být zároveň i návrh perspektivních směrů zkoumání v těchto oblastech. Úvodní část práce pojednává o huminových látkách obecně s důrazem na huminové kyseliny, historii huminové chemie, vzniku huminových látek a jejich struktuře. Druhá část pojednává o lékařských aspektech, farmakologických účincích a použití huminových látek v humánní medicíně, veterinárním lékařství a kosmetice, zároveň zohledňuje huminové látky z pohledu životního prostředí. Třetí experimentální část měla za úkol seznámit se se základy izolace a charakterizace huminových kyselin (proměření IČ a UV/VIS spektra a stanovení vlhkosti a popela ve vzorcích huminových kyselin).
The main concern of this study was to form a web and literature search focused on the known theoretical knowledge, patent application and the actual realization, for the use of humic acids or material containing humic acids in human and veterinary medicine and cosmetics. The output is also a proposal to be promising directions in exploring these areas. The introduction deals with humic substances in general with emphasis on humic acids, history of humic chemistry and structure of humic substances. The second part deals with medical aspects, pharmacological effects and the use of humic substances in human medicine, veterinary medicine and cosmetics, also takes account of humic substances from the perspective of the environment. The task of third experimental part was to learn the basics of isolation and characterization of humic acids (measurement of IR and UV / VIS spectra and determination of moisture and ash in samples of humic acids).
Description
Citation
ŠMÍDOVÁ, H. Průzkum aplikací huminových kyselin v medicíně a kosmetice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Martina Klučáková, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Boleslav Taraba, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Vítězslav Oruba, CSc. (člen) doc. Ing. Václav Prchal, CSc. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-22
Defence
Klučáková - Znáte konkrétní výrobce huminových preparátů pro kosmetiku a medicínu? Otruba - Byla provedena analýza obsahu těžkých kovů v lignitu? Co je detoxikace organismu? Prchal - Jaký je rozdíl mezi lignitem a ligninem? Taraba - Provedla jste patentovou rešerši na využití huminových látek v kosmetice?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO