Segmentace vrstev sítnice ve snímcích optické koherentní tomografie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce je zaměřena na seznámení s diagnostickou modalitou OCT a detekci vnitřních vrstev sítnice. V první kapitole je úvod do problematiky této modality a dále jsou uvedeny a rozebrány různé přístupy k segmentaci vnitřních vrstev. Dále je v práci na základě těchto metod navržen algoritmus pro detekci 4 rozhraní metodou prahování a algoritmus pro rozpoznání 7 vrstev metodou prohledávání grafu. V závěru je shrnuta přesnost oproti ručně segmentovaným rozhraním vrstev sítnice a návrhy na možná řešení problematických oblastí.
This work describes optical coherence tomography, it's principle and methods for automatic segmentation intra-retinal layers in OCT images . There is proposed algorithm for boundary detection of two intra retinal layers, RFNL and RPE layer based on thresholding and second algorithm for detection of seven layers, which is based on graph search algorithm. In summary is compared accuracy against manualy segmented layers and there is also proposed solution for problematic parts.
Description
Citation
ZLOTÝ, P. Segmentace vrstev sítnice ve snímcích optické koherentní tomografie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (předseda) doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vratislav Harabiš, Ph.D. (člen) Ing. Zenon Starčuk, CSc. (člen) MUDr. Eva Závodná, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-05
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO