Simulační modelování paralelních mechanismů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Paralelné mechanizmy sú charakteristické svojou kinematickou štruktúrou prezento-vanou uzatvoreným kinematickým reťazcom. Koncový efektor mechanizmu je potom viazaný k základni viac než jedným ramenom. Tato konštrukcia prináša výhodu predovšetkým vo vy-soké tuhosti mechanizmu a v súvisiacich vlastnostiach. Nevýhodou takejto konštrukcie je potom spravidla veľmi obmedzený pracovní priestor. Z pohľadu simulačného modelovania je táto konštrukcia vďaka svojej komplexnosti pomerne problematická. Cieľom práce je zosta-venie komplexného simulačného modelu zvoleného paralelného mechanizmu a jeho analýza vo vybraných pracovných režimoch. Predpokladá sa použitie simulačného prostredia Adams, príp. Matlab – SimMechanics a Ansys.
Parallel mechanisms are characterized by their kinematic structure presented a closed kinematic chain. The end effector of mechanism is then bound to a base of over one arm. This design provides an advantage especially at high stiffness of mechanism and related properties. The disadvantage of such a structure is then usually very limited working space. In terms of simulation modeling is the construction due to its complexity rather problematic. The aim of work is design comprehensive simulation model chosen parallel mechanism and its analysis in selected working modes. Expected to use Adams simulation environment, if necessary. Matlab - SimMechanics and Ansys.
Description
Citation
CINTULA, L. Simulační modelování paralelních mechanismů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Mechatronika
Comittee
prof. Ing. Jiří Skalický, CSc. (předseda) doc. Ing. Robert Grepl, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (člen) Ing. Bohumil Král, CSc. (člen) RNDr. Vladimír Opluštil (člen) doc. Ing. Peter Kriššák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radek Vlach, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-12
Defence
Student v prezentaci představil diplomovou práci. Po přečtení posudků vedoucího diplomové práce a oponenta diplomové práce odpověděl na dvě otázky položené oponentem. Jeho odpovědi komise hodnotila jako uspokojivě zodpovězené. Dále student odpovídal na otázky týkající se jeho diplomové práce položené jednotlivými členy komise. Komise jeho vystoupení hodnotila jako zdařilé s velice dobrým podkladem pro teoretické studie v dané oblasti. Celé vystoupení hodnotila komise jako dobré a hodnotila jeho vystoupení stupněm C.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO