+Nasazení řezání laserem při výrobě součástí manipulační techniky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce pojednává o laseru a jeho nasazení do výrobní sféry. Popisuje stručně princip, funkci a možnosti laseru a to převážně nasazení laseru při obrábění. Cíleně je zaměřena na možnosti nasazení laseru při řezání. Diplomová práce byla zpracována v rámci firmy Manex & Co, a. s., výrobce manipulační techniky. Ta disponuje CNC řezacím zařízením Bystronic, a ve svém provozu ji plně využívá. V rámci diplomové je vyráběno řetězové kolo z oceli ČSN 41 1373.
This Diploma thesis trests of laser and his localisation in production sphere. It briefly describes principle, function and possibilities of laser, mainly laser technology by machining. It tafgets the possibilities of laser by cutting. The diploma thesis was elaborated in conjunction with the company Manex & Co, a. s., producer of handling systems. It disposes of CNC cutting machinery, which is fully engaged. A chain gear from ČSN 41 1363 was produced in terms of this diploma thesis.
Description
Citation
POLÁK, M. +Nasazení řezání laserem při výrobě součástí manipulační techniky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie a průmyslový management
Comittee
doc. Ing. Anton Humár, CSc. (předseda) prof. Ing. Jan Suchánek, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Vojtěch Koráb, Dr., MBA (člen) prof. Ing. Ivan Baránek, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Bach, CSc. (člen) Ing. Jiří Luňáček, Ph.D., MBA (člen)
Date of acceptance
2009-06-23
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: Laser pracoval s plynným prostředím? O jaký laser se jedná, pokud je označen YAG? Odlišnosti od rubínového laseru. Je materiál 11 373 vhodný pro výrobu ozubených kol? K jakým úsporám ročně by ve společnosti docházelo, pokud by se podařilo výrobu ozubení laserem realizovat a zavést do provozu? Došlo by k úsporám?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO