Elektrody pro elektrolyzér

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V diplomové práci se zabývám výrobou elektrod pro elektrolyzér. Zabývám se zvětšováním povrchu elektrod použitím nikl – zinkových galvanických a chemických povlaků. Na elektrody např. z ocelového plechu jsem nanesl galvanickým nebo chemickým pokovením tenkou vrstvu slitiny Ni-Zn. V alkalickém hydroxidu jsem odleptal zinkové komponenty z povrchu a tím jsem vytvořil porézní povrch. Elektroda má z makroskopického hlediska stejné geometrické rozměry, ale z mikroskopického hlediska má větší povrch a tedy i funkční plochu. V důsledku toho se dosáhne větší produkce vodíku při nezměněných rozměrech elektrolyzéru.
In my diploma work i focus on the production hydrogen by electrolysis of water using by electrolyzer. Especially, i concentrate on preparation electrodes for laboratory electrolyzer. I work on principles of increasing electrodes area, increasing functional surface of electrodes, by Nickel – Zinc coatings. By electroplating or chemical plating we spread microlayer of Nickel-Zinc onto electrodes made of steel plate. Then, in alkali - hydrate oxide, we will corrode Zinc components off the alloy and this is how we create pore surface of electrode. From macroscopic view, electrode has same geometrics propositions, however from microscopics view, the electrode has bigger surface area. The hydrogen production increases with unchanget sizes of electrolyzer.
Description
Citation
KAŇA, O. Elektrody pro elektrolyzér [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a management
Comittee
prof. Ing. Jiří Vondrák, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Vaněk, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. František Bartes, CSc. (člen) doc. Ing. Jiří Maxa, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Křivík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-09
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi se zadáním, zpracováním a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky u obhajoby: Na str. 40 je tvrzení, že "čistý" Ni je nejvýhodnější, přitom z grafů a v závěru je nejvýhodnější vzorek B-Ni-NiZn. Můžete to vysvětlit? Proč nebyly použity chemicky nanášené Ni povlaky? (není přiliš rozepsáno) Popište tříelektrodový systém měření?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO