Návrh a aplikace systému učící se organizace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská
Abstract
Tématem mé diplomové práce je ,,Návrh a aplikace systému učící se organizace.“ Vzhledem k vysoké konkurenci na trhu a neustálému pokroku ve všech oborech je pro každou firmu velmi důležité neustálé zlepšování. Často platí, že někteří z pracovníků jsou obtížně nahraditelní. Tím se firma stává zranitelná v případě jejich nedostupnosti, způsobené pracovní neschopností, dovolenou či odchodem ze společnosti. Tento problém lze omezit přeměnou na „učící se organizaci“. Jedná se o složitý proces, kdy je nutno analyzovat stávající pracovní místa, vyhodnotit skutečné potřeby organizace (personální audit) a mnohdy i změnit organizační strukturu. Součástí procesu je také aktuální popis pracovních míst, stanovení a vyhodnocení kompetencí jednotlivých pracovníků a provedení jejich hodnocení. Zavedením „systému učící se organizace“ nejen získáme směr, kterým se ubírat, zároveň ale také odstraníme riziko tzv. „nenahraditelných pracovníků“. Teoretická část je zaměřena na metodiku zabývající se hodnocením zaměstnanců a na prvky „systému učící se organizace“. To znamená metodiku analýzy pracovních míst, stanovení a vyhodnocení kompetencí, metodiku 360° atd. Praktická část práce je zaměřena na průzkum. Hlavními nástroji jsou dotazníková šetření a pohovory. Dotazníková šetření jsou cílena na spokojenost zaměstnanců, kompetence a hodnocení. Získaná data jsou použita pro porovnání s předchozím průzkumem a jako podklad pro návrh. Cílem práce je navrhnout a aplikovat „systém učící se organizace“.
The subject of my graduation theses is „Proposal and Apply into Practice of a System of Learning Organization“. Because of high competitive conduct in the marketplace and continual progress in all of branches, the continual improving is very important for all companies. Many of workers are often irreplaceable. And company is becoming very vulnerable in the case of his inability or leaving. This problem can be solved by transformation of „a learning organization“. It is the complicated process, when is necessary to change an organization structure, to analyse current working stations and to analyse real organization´s requirements (personal audit). Coessential part is an actual description of working stations, determination and evaluation single worker´s competences and fulfilment evaluation. By establishing „a system of a learning organization“ we can get a target for future and also we put aside a risk so-called „irreplaceable worker“. A practical part is targeted on research. The main instruments are questionnairies and interview. The questionnairies are targeted on worker´s satisfaction, competence and evaluation. Gained information can be used for comparation with the previous research and as a base for a proposal. A theoretical part is targeted on methodology that deals with evaluation of workers and also with components of „a system of learning organization“. It means a methodology of working station´s analyse, determination and evaluation single worker´s competences, methodology 360° etc. The purpose of this work is to propose and apply of „a system of a learning organization“.
Description
Citation
BERAN, A. Návrh a aplikace systému učící se organizace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Podnikové finance a obchod
Comittee
prof. Ing. Vojtěch Koráb, Dr., MBA (předseda) JUDr. Vladimír Sitta, MBA (místopředseda) Ing. Vladimíra Bayerová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Robert Zich, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Jiří Kropáč, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-17
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO