Řezání plazmou pomocí zařízení TransCut 300

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tepelné dělení plazmou je progresivní technologie řezání materiálů. Kromě běžných zařízení s plynovou stabilizací je nová metoda založena na stabilizaci plazmy vodní parou. V této diplomové práci jsou ověřeny možnosti řezání parou stabilizovanou plazmou a výsledky jsou porovnány s klasickou vzduchovou plazmou.
The thermal parting by plasma is progressive technology of material cutting. There is a new method based on the plasma stabilization by the steam, beyond common systems with gas stabilization. The potentialities of cutting by steam stabilized plasma are tested and the results are compared with regular gas plasma in this diploma thesis.
Description
Citation
BERGAUER, R. Řezání plazmou pomocí zařízení TransCut 300 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie a průmyslový management
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. Josef Chladil, CSc. (místopředseda) doc. PhDr. Iveta Šimberová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Dušan Štekláč, CSc. (člen) doc. Ing. Augustín Görög, Ph.D. (člen) Ing. Ivana Groligová, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-25
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: Věta "Překonává povrchové napětí kovů" - vysvětlit. Příprava vzorků z DP pro metalografii. Podle čeho bylo určeno, že vzorky po řezání plazmou neobsahují oxidy? Tvorba pórů při následném svařování (po řezání plazmou) - vysvětlit. Rozdíl mezi vzduchovou plazmou a plazmou TransCut. Jak je řešeno napájení zařízení TransCut v případě, že k dispozici není zásuvka 230 V? Integrita povrchu, resp. přesnost rozměrů u obou zařízení zmiňovaných v DP. Ekologické hledisko plazmového řezání (vztaženo na zařízení TransCut). Jsou k zařízení potřeba nějaké přídavné plyny?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO