Možnosti stanovení vybraných flavonoidů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Teoretická část bakalářské práce se zabývá popisem vybraných flavonoidů: apigeninu, kvercetinu, luteolinu, kaempferolu, rutinu a myricetinu a možnostmi jejich stanovení. V úvodní části jsou popsány charakteristické vlastnosti a účinky jednotlivých flavonoidů. Další kapitola je věnována principům separačních metod, zejména vysokoúčinné kapalinové chromatografii a kapilární elektroforéze. Největší pozornost je věnována literárnímu přehledu stanovení výše uvedených flavonoidních sloučenin kapalinovou chromatografií a kapilární elektroforézou. V praktické části je popsán sběr a příprava rostlinného matriálu pro extrakci flavonoidů. Bílé a modré hrozny byly ihned po oddělení od keře zmrazeny na suchém ledu, zpracovány v dusíkové atmosféře a lyofilizovány.
The theoretic part of the bachelor‘s thesis deals with description of selected flavonoids as apigenin, quercetin, luteolin, keampferol, rutin, myricetin and with options of their determinations. There were described typical properities and effects of several flavonoids at first. In the next part there are principles of methods, especially high-performance liquid chromatography and capillary electrophoresis. The biggest attention was made to literary survey of determination flavonoids coumpounds mentioned above, by high-performance liquid chromatography and capillary electroproresis. There were described the collection of plant material for extraction of flavonids in the practical part. The white and blue grapes were frozen by dry ice as soon as they were separated from a busch. Grapes were made in a nitrogenous atmosphere and lyophilizated after the frozen.
Description
Citation
SMĚLÁ, M. Možnosti stanovení vybraných flavonoidů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. Ing. Jolana Karovičová, Ph.D. (člen) doc.Ing.Jan Světlík, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-23
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: prof. Šimko: Kolik plynů obsanuje rostlinná tkáň? Jak by jste z této tkáně odstranila kyslík? doc. Světlík: Vzniká při kapilární elektroforéze Joulovo teplo?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO