Antioxidační účinky huminových kyselin

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Hlavním cílem diplomové práce byla studie vlivu huminových kyselin a jejich solí na termooxidační stabilitu a degradabilitu polyvinylalkoholu (PVA). Pro tento účel byla využita metoda termogravimetrie. Bylo prokázáno, že nízké koncentrace huminových kyselin způsobily zvýšení stability zkoumaného PVA. Naopak, vyšší koncentrace měly pouze slabý stabilizační efekt a v některých případech přítomnost huminových kyselin vedla dokonce k destabilizaci PVA. V další části byla upravena životnost polymerního materiálu pomocí gama záření. Získané výsledky naznačovaly, že přítomnost amonných a sodných solí způsobila značnou stabilizaci polymeru ve srovnání s čistým PVA a dokonce ukazovaly stabilizační efekt i po dlouhodobé expozici gama záření. Posledním úkolem bylo zhodnotit efekt stárnutí na směsi PVA a huminových kyselin popřípadě jejich solí. Žádné další chemické reakce v těchto směsích nebyly zaznamenány, tudíž možno konstatovat, že připravený materiál vykazoval konstantní fyzikální vlastnosti během celého, několika měsíčního experimentu.
The main aim of the thesis was to study influence of humic acids and its salts on the thermo-oxidative stability and degradability of polyvinyl alcohol (PVA). For this purpose, thermogravimetry was employed. It has been demonstrated that small concentrations of humic acids caused an increase in stability of investigated PVA. In contrast, high concentrations showed only a slight stabilizing effect, in some cases the presence of humic acids lead even to the PVA destabilization. In the second part, the durability of polymer material was adjusted by the g-irradiation pretreatment. Obtained results indicated that presence of ammonium and sodium salts of humic acids caused a significant stabilization of the polymer material in comparison with the pure PVA and showed the stabilizing effect even after a long term g-irradiation exposition. The last task was to evaluate the ageing effect on the PVA/humic blends. It has been showed that no additional chemical reactions occurred in PVA/humic acids blends and thus the prepared material showed the constant physical properties during the several-months experiments.
Description
Citation
BAKAJOVÁ, B. Antioxidační účinky huminových kyselin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. Ing. Michal Čeppan, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Marie Kaplanová, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Kovařík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Václav Prchal, CSc. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen) prof. Ing. Oldřich Zmeškal, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-09
Defence
Diplomantka seznámila členy komise s obsahem své diplomové práce. Po přečtení posudků vedoucího a oponenta odpověděla na dotazy: doc. Veselý - Jak velká dávka záření byla aplikována během 140 hodin? doc. Čeppan - jaká je přesnost derivovaných křivek?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO