Návrh bioplynové stanice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na možnost využití biologicky rozložitelných odpadů v bioplynové stanici. V úvodní části je popsán princip tvorby bioplynu a rovněž jsou popsány vybrané konkrétní bioplynové stanice, na kterých jsou ukázány rozdílné přístupy a technologie. Hlavní část práce je zaměřena na návrh bioplynové stanice pro zpracování biologicky rozložitelných komunálních odpadů z VUT v Brně a vybraných částí města Brna. Vlastnímu návrhu bioplynové stanice předchází vyhodnocení dostupných odpadů z vybraných lokalit. Protože se jedná o bioodpad z domácností, je rovněž navržen způsob jeho sběru. Součástí práce je i ekonomické vyhodnocení bioplynové stanice. Jsou vyčísleny investiční náklady, odhadnuty provozní náklady a rovněž jsou uvažovány zisky z prodeje elektřiny vyráběné z bioplynu, zisky z poplatků za zpracování odpadu a zisky z prodeje kompostu, který by byl vyráběn z digestátu v rámci bioplynové stanice.
The diploma thesis is focused on possibility of usage biologically decompostable wastes in the biogas plant. The first part of this thesis describes principal production of the manure gas and as well concrete biogas plants, where are shown different approaches and technologies. The main target of the thesis is based on biogas plant design for manipulation with biologically communal wastes from VUT v Brno and chosen parts of Brno. To the proper design of the biogas plant precede evaluation of accesible wastes from choosen localities. Since we consider wastes from households, the way of collection of those wastes is designed. The thesis also consider economic balance and assesment of the biogas plant. Investment costs are predicted, process costs are evaluated and as well profit from selling of the electric energy is consider, profits from charges for manipulation with wastes and profits from selling of compost.
Description
Citation
KOCIÁN, O. Návrh bioplynové stanice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
Ing. Pavel Seichter, CSc. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Jícha, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Josef Kohoutek, CSc. (člen) prof. Ing. Stanislav Vejvoda, CSc. (člen) RNDr. Petr Žaloudík, CSc. (člen) doc. Ing. Ladislav Bébar, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-18
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO