Hodnocení zatížení sedimentů drobných vodních toků fosforem

Abstract
Problematika fosforu a jeho forem v sedimentech drobných vodních toků není často předmětem zájmu, tak jako fosfor a jeho formy v sedimentech vodních nádrží. Práce je zaměřena na vývoj a hodnocení metod stanovení celkového fosforu modifikací stávajících metod a na hodnocení metod stanovení vybraných forem fosforu v sedimentech drobných vodních toků. V práci bylo pro vybrané formy fosforu provedeno celkem přes 1152 analýz vzorků, odebraných ve čtyřech obdobích na čtyřech lokalitách a ve třech opakováních měření. Celkový fosfor v sedimentech byl hodnocen 4 metodami a dále bylo hodnoceno dalších 7 forem fosforu jednou až třemi metodami, dle jednotlivé formy fosforu. Datový soubor byl podroben statistické analýze, jejímž cílem bylo sledovat závislost stanovené koncentrace fosforu na použité metodě, závislost koncentrace fosforu na koncentraci kovů a dále identifikovat vliv období a lokality na koncentraci fosforu.
The issue of phosphorus in sediments of small watercourses and phosphorus forms are often out of interest, unlike phosphorus and its forms in sediments of water reservoirs. The thesis is focused on the development and evaluation of methods for the determination of total phosphorus by modifying commonly used methods and evaluation of methods for the determination of selected forms of phosphorus in small watercourses sediments. Over 1,152 analyses of sediment samples collected in four seasons and four locations and in three paralell determinations were done. The total phosphorus in the sediments was assessed by four methods, further 7 other forms of phosphorus were evaluated by one to three methods, according to different forms of phosphorus. The data file was subjected to statistical analysis. The aim of statistical analysis was to evaluate phosphorus concentrations, depending on the used method. Additional aim of statistical analysis was to observe dependencies of phosphorus concentrations on metals and identify the impact of periods and locations on the concentration of phosphorus.
Description
Citation
PAVLÍKOVÁ, M. Hodnocení zatížení sedimentů drobných vodních toků fosforem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
Date of acceptance
2016-05-20
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO