Hodnocení přírodních a recyklovaných surovin a materiálů v budovách

Abstract
Posuzování životního cyklu LCA (Life-Cycle Assessment) je analytická metoda hodnocení environmentálních dopadů výrobků, služeb a technologií. Při hodnocení touto metodou se bere ohled na celý životní cyklus produktu. Environmentální dopady produktů jsou hodnoceny na základě posouzení vlivu materiálových a energetických toků, které si hodnocený produktový systém vyměňuje s životním prostředím. Environmentální dopady produktového systému jsou vždy stanoveny ve vztahu k funkci výrobku či služby a umožňují tak srovnání mezi alternativami. Jedním z nejdůležitějších důvodů volby tématu této disertační práce byl stále rostoucí zájem veřejnosti, a to nejen té odborné, o dopady výstavby a užívání domů na životní prostředí a tím i na lidský organismus. Vzhledem k tomu, že se v současné době problematikou environmentálního hodnocení budov v České republice zabývá poměrně málo odborníků a vědeckovýzkumných pracovišť byla disertační práce zaměřena na rozšíření poznání v oblasti hodnocení environmentálních dopadů stavebních materiálů a budov metodikou hodnocení životního cyklu (LCA). Pro řešení disertační práce byly stanoveny čtyři základní problémy: stanovení environmentálních dopadů vybraných materiálů chybějících v dostupných databázích, sestavení modelu životního cyklu hodnocených budov, stanovení nejvhodnější funkční jednotky pro hodnocení bytných budov a stanovení doporučeného obsahu protokolu o LCA analýze budovy. Hlavní část disertační práce se zabývá posuzováním životních cyklů obytných budov. Detailní model životního cyklu vybrané obytné budovy byl vytvořen na základě dostupných podkladů a databází. Tento LCA model „od kolébky po kolébku“ byl následně optimalizován pro velké množství scénářů životního cyklu za účelem zjištění významnosti vlivu jednotlivých proměnných na celkové environmentální dopady budovy. Získané znalosti z této analýzy byly aplikovány na modely životních cyklů dalších budov a byla sestavena doporučená podoba protokolu o LCA analýze budovy.
Life-Cycle Assessment (LCA) is an analytic method for evaluation of environmental impacts of products, services and technologies. It is associated with all the stages of a product's life. The environmental impacts are evaluated on the basis of material and energetic flows, which are in influence with the environment. These impacts are always determined in the relation with the function of the product or the service and so it is possible to compare them with the other alternatives. One of the most important reasons why I have chosen this dissertation thesis subject was the growing public interest in impacts of the building constructions on the environment and human organism. Only a few experts and scientific research centres deal with the problem of environmental impacts of the buildings in the Czech Republic so the main goal of this thesis is to help with a spreading a knowledge about it. There are four main problems to solve in the thesis: determination of environmental impacts of selected materials which are missing in available databases, creation of life cycle models of evaluated buildings, determining the most appropriate functional unit and determining the contents of the recommended LCA protocol for building analysis. In the first phase of the thesis there was built a detailed life cycle model of the reference building on the basis of available documents and databases. This "cradle to cradle" LCA model was then optimized for a large number of life cycle scenarios to determine the significance of the impact of individual variables on the overall environmental impact of the building. The knowledge gained from this analysis was applied to the lifecycle models of other buildings and then there was assembled the recommended form of the LCA protocol. In the final stage, the results of the environmental impacts were quantified on the different functional units which were used for determining the appropriate form.
Description
Citation
STRÁNSKÁ, Z. Hodnocení přírodních a recyklovaných surovin a materiálů v budovách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Pozemní stavby
Comittee
Date of acceptance
2018-06-20
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO