Neuronové modelování elektromegnetických polí uvnitř automobilů

Abstract
Disertační práce se věnuje využití umělých neuronových sítí pro modelování elektromagnetických polí uvnitř automobilů. První část práce je zaměřena na analytický popis šíření elektromagnetických vlny interiérem pomocí Nortonovy povrchové vlny. Následující část práce se věnuje praktickému měření a ověření analytických modelů. Praktická měření byla zdrojem trénovacích a verifikačních dat pro neuronové sítě. Práce se zaměřuje na kmitočtová pásma 3 až 11 GHz a 55 až 65 GHz.
The dissertation thesis is focused on the exploitation of artificial neural networks for modeling of the electromagnetic fields inside cars. The first part of the thesis is deals with the analytical description of electromagnetic wave propagation in the interior using Norton surface waves. In the following part, attention is turned to the practical measurement and verification of analytical models. Practical measurements were the source of training and verification data for neural networks. The thesis is focused on frequency bands 3 to 11 GHz and 55 to 65 GHz.
Description
Citation
KOTOL, M. Neuronové modelování elektromegnetických polí uvnitř automobilů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jaroslav Čechák, Ph. D. (člen) doc. Ing. Libor Dražan, CSc. (člen) doc. Ing. David Vrba, Ph. D. (člen) doc. Ing. Jaroslav Láčík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Zbyněk Škvor, CSc. - oponent (člen) Ing. Vlastimil Koudelka, Ph.D. - oponent (člen)
Date of acceptance
2018-11-29
Defence
Práce doktoranda Martina Kotola se zabývá metodami modelování elektromagnetických polí uvnitř vozidel pomocí neuronových sítí. K hlavním cílům práce patří stanovení metodiky aproximace šíření vln pomocí vybraných typů umělých neuronových sítí. Dizertační práce splňuje v důležitých aspektech stanovené cíle, přináší nové poznatky a metody jako je odhad obsazenosti vozidla na základě rozložení elektromagnetického pole. Jádro práce bylo dostatečně publikováno. Doktorand spojil ve své práci teoretické znalosti s experimentálními dovednostmi a potvrdil tak svoji schopnost samostatné vědecké práce na dobré úrovni. Komise se jednomyslně usnesla na závěru, že Martin Kotol splnil cíle dizertační práce a dosaženými výsledky a publikační činností splnil podmínky k udělení akademického titulu doktor.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO