Posouzení vlivu nestandardních přítokových proudových poměrů na Q/h charakteristiku ostrohranného přelivu s obdélníkovým výřezem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá problematikou měřících systémů, především užívajících metody Q/H charakteristiky. Popisuje ostrohranné přelivy a zmiňuje se i o měrných žlabech. Uvádí možnosti monitorování průtoků v napevno nainstalovaných profilech s volnou hladinou. Součástí práce je i experiment, který je zaměřen na simulaci nestandardních přítokových proudových poměrů před instalovaným přelivem pro stanovení jejich vlivu na Q/H charakteristiku. Experiment je proveden na pravoúhlém ostrohranném obdélníkovém přelivu v Laboratoři vodohospodářského výzkumu Ústavu vodních staveb Fakulty stavební VUT v Brně. Součástí práce je zpracování naměřených hodnot a získání představy o dopadu tohoto jevu při reálných aplikacích. V neposlední řadě jsou doporučeny možnosti pro navazující výzkum.
This master´s thesis deals with the problem of measuring flow, especially using the method of Q/H characteristics. It describes the thin-plate weir and mentions specific channels. The master´s thesis suggests options of monitoring flow capacity in fixed proffiles with free surface. The master´s thesis also includes an experiment, which is focused on simulation of substandard tributary flowing proportions before weirs for determining their effect on Q/H characteristcs. The experiment is carried out on a thin-plate weir with a rectangular notch at the Department of Water Structures at the Faculty of Civil Engeneering in Brno. Another part of the master´s thesis is data processing to get an idea about the impact of the phenomenon in real applications. Finally, options are recommended for follow-up research.
Description
Citation
ŠMIDRKALOVÁ, N. Posouzení vlivu nestandardních přítokových proudových poměrů na Q/h charakteristiku ostrohranného přelivu s obdélníkovým výřezem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
Date of acceptance
2012-02-01
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 4 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO