Rehabilitace historického jádra a přilehlého okolí města Kyjov se zaměřením na veřejný prostor

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce se zabývá dostavbou a aktivací území v návaznosti na historické centrum města Kyjov. Součástí návrhu je práce se stávajícím městským brownfieldem a rozsáhlým parkem, který tvoří téměř polovinu řešeného území. Cílem studie je aktivace území a návrh zástavby s vhodnou funkční skladbou. Návrh respektuje kontext a charakter místa současným a udržitelným způsobem. Důraz je kladen na lidské měřítko, přednost chodce před automobilem a především na nedostatky a potřeby v území, které vyplývají z analytické části. Koncept návrhu vychází z prostupnosti a propojení jednotlivých částí města, vložení nového veřejného prostoru a dokončení městského bloku. Nová zástavba jasně vymezuje ulici, dokončuje nároží a maximálně využívá plochu uvolněných pozemků. Nově navržené objekty jsou bytové a polyfunkční domy s aktivními partery. Součástí návrhu je revitalizace městského parku, která se věnuje využití jeho skrytého potenciálu. Základním krokem je odstranění překážek v prostupnosti parku a vyzdvihnutí jeho silných stránek, jako jsou protékající říčka Kyjovka, vzrostlé zdravé stromy a samotná velikost parku.
The diploma thesis deals with the construction and activation of the territory in connection with the historical center of Kyjov. Part of the proposal was to work with an existing urban brownfield and an extensive park, which accounts for almost half the area under consideration. The goal, as I set out in my work, is to activate the territory and design an urban sprawl with a suitable functional structure. The proposed design respects the context and character of the site in a modern and sustainable manner. The principles followed in my work are based on the current urban and city-forming rules. I have put an emphasis on the human scale, the priority of pedestrians over traffic, and especially the shortcomings and needs in the territory that arise from the analysis. The draft concept is based on the permeability and interconnection of the individual parts of the city, the insertion of a new public space and the completion of the city block. The new urban sprawl clearly defines the street, completes the boundaries and makes the most of the area on the released land. The newly designed buildings are residential and multi-functional houses with active parterres. Part of the proposal is the revitalization of the city park, which explores its hidden potential. The basic step is to remove obstacles in the permeability of the park and to highlight its strengths, such as the flowing river Kyjovka, healthy large trees and the size of the park itself.
Description
Citation
KRATOCHVILOVÁ, J. Rehabilitace historického jádra a přilehlého okolí města Kyjov se zaměřením na veřejný prostor [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO