VLIV ZAVÁDĚNÍ INFORMAČNÍHO SYSTÉMU NA ZMĚNU STRATEGICKÝCH CÍLŮ A ORGANIZAČNÍ STRUKTURY

Abstract
Cílem této disertační práce je sledování procesu zavádění informačního systému a jeho dopadu na změnu organizační struktury a strategických cílů. Tohoto cíle chci dosáhnout sledováním a vyhodnocováním procesů souvisejících s tvorbou strategického plánu podniku a jeho organizační strukturou v souvislosti s informační podporou procesů u nově zavedeného IS, respektive sledováním vlivu informační podpory se pokusím zjistit, zda změny ovlivnily procesy pozitivně, nebo zda v opačném případě nepřispěly k informační podpoře při tvorbě strategického plánu a organizační struktury podniku. Podklady jsou získány na základě vědeckých metod určených k tomuto účelu a jsou součástí dotazníkového šetření. V rámci dotazníkové části bude celý proces hodnocen na základě 3 dimenzí: na úrovni manažerské, uživatelské a procesní. Výsledkem disertační práce je potvrzení nebo vyvrácení hypotézy související s vlivem implementace informačního systému na strategické cíle a organizační strukturu podniku. Na tomto základě je vytvořen definovaný postup pro zavedení informačního systému sledující a regulující změny strategických cílů a organizační struktury. Tento postup může posloužit jako návod pro obecné použití v rámci podniků a na základě jeho výsledků je učiněno rozhodnutí, zda jeho užití v praxi je možné.
The aim of the dissertation is to monitor the process of information system implementation and its impact on the changes in the organizational structure and in strategic goals. Achieving this task is based on monitoring and evaluating the process of implementing the information system, on monitoring its impact on factors which affect the necessary changes in the organizational structure of enterprises and affect the strategic objectives of the enterprise. The data will be obtained on the basis of scientific methods designed for this purpose and they will be divided into parts of a questionnaire survey and of a managed interview. Within the framework of the questionnaire, the entire process will be evaluated in three dimensions: level of management, user level and the process level. The result of the dissertation will be either a confirmation or a refutation of the hypothesis related to the impact of IS implementation on the strategic objectives and on the organizational structure of the company. On this basis a defined procedure will be created for the implementation of information system monitoring and regulating changes in the strategic objectives and in the organizational structure. This procedure can serve as a guide for general use within companies, and on the basis of its results a decision will be made as to whether it is possible to use it in practice.
Description
Citation
HAJKROVÁ, R. VLIV ZAVÁDĚNÍ INFORMAČNÍHO SYSTÉMU NA ZMĚNU STRATEGICKÝCH CÍLŮ A ORGANIZAČNÍ STRUKTURY [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Řízení a ekonomika podniku
Comittee
prof. Ing. Alena Kocmanová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vojtěch Bartoš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miloš Koch, CSc. (člen) doc. Ing. Josef Kubík, CSc. (člen) doc. Ing. Tomáš Meluzín, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marie Paseková, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Bedřich Půža, CSc. (člen) doc. PhDr. Iveta Šimberová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-11-30
Defence
Doktorandka odpověděla na položené dotazy oponentů: - Identifikujte bariéry a formulujte návrhy opatření směřující k eliminaci bariér při definování správného postupu zavádění informačního systému v podniku. - V závěru práce uvádíte správně Vaší představu zavádění ICT do adaptivního systému řízení podniku. Jaký význam spatřujete tady v novém procesu a zajímavé informační bezpečnosti podniku? - Jak se Vám podařilo zajistit poměrně vysokou návratnost dotazníků při poměrně složité zvolené formě konstrukce dotazníku?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO