Studie ekonomiky technologie obrábění

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Téma diplomové práce je zaměřeno na získání metodiky pro rozhodování výrobního manažera pro výběr technologie, vhodného nářadí a řezných nástrojů ke konkrétní zakázce nebo výrobnímu programu. Posouzení výrobního procesu z aspektů procesního řízení a vazeb na ekonomiku tohoto procesu. Analýza a zhodnocení technologických i ekonomických aspektů výrobního procesu třískového obrábění CNC technologiemi v reálném prostředí je zaměřena na oblast nářadí, jeho výběr, nákup, hospodárnost i spotřebu. Na tomto základě je provedeno i procesní řízení technologie obrábění a vyjádření možného měření ekonomickými ukazateli, jako je hospodárnost, produktivita práce, rentabilita apod. Provedená analýza důležitých faktorů a parametrů tohoto procesu ukázala vliv na ekonomiku firmy. Z firemních podkladů a provedeného průzkumu bylo vytvořeno několik modelových případů, jejichž výstupem je základní metodika. Výstup analýzy naznačuje možné směry manažerského rozhodování a díky komplexnímu technicko-ekonomickému pohledu může sloužit jako metodická pomůcka při rozhodování o vhodné technologii i řezném nástroji, včetně zlepšení řízení a ekonomiky výrobního procesu.
The aim of this diploma thesis addresses issues related to obtaining methodology for the production manager´s decision-making process in the field of technology selection, suitable tooling and cutting tools selection for a specific order or particular production plan. Evaluation of the manufacturing process while taking into consideration complexion of process controlling and contexture to the economy of this process. Analysis and evaluation of technological and economical aspects of a manufacturing process of the CNC chip machining in a real environment is targeted on the field of tooling, its selection, purchase, economy and consumption. The process controlling of technology is based on this analysis as well as the formulation of measuring by economic indicators such as economy, productivity, profitability etc. The analysis of important factors and parameters of this process demonstrated an influence on economy of the company. Several model cases have been created from the company records and from the provided research, the output of which became a basic methodology. The output of the analysis indicates possible directions of a management decision making. Thanks to a complex technical-economic view this thesis can serve as a methodological instrument for decision makers in the field of technology and cutting tool selections as well as an economy of production process improvement.
Description
Citation
ONDRÁŠEK, D. Studie ekonomiky technologie obrábění [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní technologie a průmyslový management
Comittee
doc. Ing. Anton Humár, CSc. (předseda) prof. Ing. Marie Jurová, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Karel Maca, Dr. (člen) doc. Ing. Ľubomír Javorek, CSc. (člen) doc. Ing. Jindřich Špaček, CSc. (člen) Ing. Jiří Luňáček, Ph.D., MBA (člen)
Date of acceptance
2008-06-19
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO