Účinky hospodaření s půdou na kvalitu půdy v blízkosti obce Šardičky

Abstract
Tato diplomová práce se zabývá vlivem minimalizační technologie zpracování na svrchní vrstvu půdy (0 až 10 cm). Výzkum byl prováděn na zemědělské půdě v blízkosti obce Šardičky, kde firma ZEMO spol. s r.o. dlouhodobě používá minimalizační technologii. V roce 2016 byla vyhodnocena kvalita půdy v této lokalitě pomocí fyzikálních a hydrofyzikálních parametrů, výsledky jsou uvedeny v předcházející bakalářské práci „Vybrané hydrofyzikální parametry jako indikátory kvality půdy.“ V rámci diplomové práce byly navíc vyhodnoceny chemické a další hydrofyzikální vlastnosti, díky nimž získáme komplexní hodnocení kvality půdy. V roce 2016 byl na této lokalitě pěstován mák setý, v letech 2017 a 2018 ječmen jarní. Porušené a neporušené půdní vzorky byly odebírány v průběhu vegetačních období pěstovaných plodin. Po třech letech experimentálního výzkumu, na kterém jsem se podílela, lze tedy posoudit vývoj jednotlivých parametrů a vlivu minimalizační technologie na svrchní vrstvu půdy. Teoretická část diplomové práce se zabývá popisem minimalizační technologie a problematikou stanovení parametrů půdy, které jsou využívány pro hodnocení její kvality. Praktická část se zabývá vyhodnocením těchto parametrů podle různých autorů a popisuje změny kvality půdy v průběhu let 2016, 2017 a 2018.
This diploma thesis is focused on influence of reduced tillage technology of soil processing on it´s near-surface soil layer (0 to 10 cm). The research was carried out on agricultural land near Šardičky village, where company ZEMO spol. s r.o. provides long-term use of reduced tillage technology. In 2016 the soil quality in this site was evaluated by using physical and hydrophysical parameters, results are presented in the previous bachelor thesis "Selected hydrophysical parameters as indicators of soil quality.". In diploma thesis in addition chemical and other hydrophysical properties have been evaluated to provide a comprehensive assessment of soil quality. In 2016, poppy seed was grown on this site and spring barley was grown in 2017 and 2018. Grab samples and intact soil cores were taken during the vegetation period of the crop. After three years of experimental research, in which I participated, it is possible to assess the development of individual parameters and the influence of reduced tillage technology on near-surface soil layer. The theoretical part of the diploma thesis deals with the description of the reduced tillage technology and problematics of the determination of soil parameters, which are used for evaluation of the quality of the near-surface layer. The practical part deals with evaluation of these parameters according to various authors and describes the development of soil quality during years 2016, 2017 and 2018.
Description
Citation
SCHNEIDEROVÁ, Š. Účinky hospodaření s půdou na kvalitu půdy v blízkosti obce Šardičky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
prof. Ing. Viliam Macura, Ph.D. - předseda, prof. Ing. Miroslav Dumbrovský, CSc. - místopředseda, Ing. Martina Kulihová - tajemník, Ing. Petr Janál, Ph.D. - člen, Ing. Tomáš Kozel, Ph.D. - člen, Ing. Ivana Kameníčková, Ph.D. - člen, Ing. Veronika Sobotková, Ph.D. - člen
Date of acceptance
2019-01-29
Defence
Studentka Schneiderová Šárka seznámila komisi s obsahem své diplomové práce. Na otázky a připomínky plynoucí z posudků vedoucího a oponenta a komise při odborné rozpravě nad diplomovou prací ~Účinky hospodaření s půdou na kvalitu půdy v blízkosti obce Šardičky~ reagovala výborně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO