Kotevní silikátový expanzní materiál se zvýšenou teplotní odolností

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce se zabývá vývojem expanzního kotevního materiálu, který je určen především pro strojírenský a energetický průmysl, kde na kotevní spoj působí provozní podmínky i vyšší teplota. Pro splnění předpokladů k vytvoření pevného a bezpečného spojení kotvené součásti je třeba, aby vyvíjená hmota dosahovala výborných fyzikálně-mechanických vlastností jako je vysoká pevnost v tlaku, vysoké pevnosti v tahu za ohybu, odolnost vůči vytržení z podkladu, a dále zároveň prokazovala dostatečnou tepelnou odolnost do 200 °C (v případě všech uvedených parametrů) spojenou s mírnou expanzí a objemovou stálostí po vyzrání kotevní hmoty. Vzhledem k současnému trendu moderních materiálů, které jsou přátelské k životnímu prostředí, je do vývoje zařazeno i využití alternativních složek jako náhrady primárního pojiva.
This master thesis deals with the development of an expansive anchor material. This material is intended especially for the engineering and power industry where the operating conditions cause thermal stresses of the anchor. In order to meet the requirements for a firm and secure connection of the anchored part, it is necessary to achieve excellent physical-mechanical properties of the developed material such as high compressive strength, high tensile strength based on the base, and resistance to thermal stresses till 200 ° C. All of these processes must be achieved after the ageing of the cement material. Due to the current trend of modern materials that are environmentally friendly, the use of partial replacements for Portland cement is used as a substitute for a primary binder.
Description
Citation
MÜLLER, J. Kotevní silikátový expanzní materiál se zvýšenou teplotní odolností [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Ing. Antonín Jančařík - předseda, Ing. Tomáš Gross, Ph.D. - místopředseda, prof. Ing. Rostislav Drochytka, CSc., MBA, dr.h.c. - člen, doc. Ing. Radomír Sokolář, Ph.D. - člen, doc. Ing. Nikol Žižková, Ph.D. - člen, doc. Ing. Lenka Bodnárová, Ph.D. - člen, doc. Ing. Karel Dvořák, Ph.D. - člen
Date of acceptance
2019-01-28
Defence
Student Müller Jiří seznámil komisi s obsahem své diplomové práce. Na otázky a připomínky plynoucí z posudků vedoucího a oponenta a komise při odborné rozpravě nad diplomovou prací ~Kotevní silikátový expanzní materiál se zvýšenou teplotní odolností~ reagoval výborně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO