Vývoj chemicky odolné stříkané směsi

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Odpady z výroby, pro které je nalezeno přímé využití do výroby jiné, se stávají druhotnými surovinami. Na tuto problematiku je zaměřena v ČR i ve světě celá řada institucí. Tato práce se zabývá problematikou stříkaných směsí na silikátové bázi a zkoumá možnosti využití druhotných surovin a odpadů z výroby jako částečné náhrady pojiva a plniva v těchto hmotách. Cílem práce je optimalizace složení přísad v receptuře komerčně vyráběné stříkané směsi a ověření vlivu míry substituce pojiva či plniva druhotnými surovinami na její fyzikálně-mechanické vlastnosti při zachování, či zlepšení těchto vlastností v nejvyšší možné míře náhrady pojiva a plniva. Z výsledků práce vyplývá, že vhodnou optimalizací přísad je možno dosáhnout výrazného zlepšení fyzikálně-mechanických vlastností hmoty a dále z výsledků plyne, že při substituci 100 % jemného kameniva v kombinaci se substitucí 30 % pojiva je možno dosáhnout zachování, či zvýšení fyzikálně-mechanických vlastností po 28 dnech zrání a výrazného zvýšení těchto vlastností po 90 dnech zrání. S výsledky této práce se také pojí možnost snížení ekonomické náročnosti produkce stříkané hmoty, především díky využití druhotných surovin.
Production wastes for which a direct use in another production is found become secondary raw materials. There are several institutions in Czech Republic and in the world, which are currently dealing with the issue. This thesis deals with the issue of cementitious spray concrete mixtures and deals with the possibilities of using secondary raw materials and waste from production as partial replacement of binder and filler in these mixtures. The aim of this theses is to optimize the composition of additives in the recipe of the commercially produced pray mixture and to verify the influence of the degree of substitution of binder or filler by secondary raw materials on its physical-mechanical properties. The aim is to maintain or increase these properties while substituting the binder and filler as much as possible. After the evaluation of results, it is possible to say, by suitable optimization of the additives it is possible to achieve a significant improvement of the physical-mechanical properties of the mass and furthermore, from the results of this thesis follows, that by substitution of 100% fine filler in combination with substitution of 30% binder it is possible to maintain or increase the physical-mechanical properties after 28 days of curing and to significantly increase these properties after 90 days of curing. The results of this thesis are also related to the reduction of economic impact on production of the spray mixture, mainly due to the use of secondary raw materials.
Description
Citation
HERMANN, R. Vývoj chemicky odolné stříkané směsi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Ing. Antonín Jančařík - předseda, Ing. Tomáš Gross, Ph.D. - místopředseda, prof. Ing. Rostislav Drochytka, CSc., MBA, dr.h.c. - člen, doc. Ing. Radomír Sokolář, Ph.D. - člen, doc. Ing. Nikol Žižková, Ph.D. - člen, doc. Ing. Lenka Bodnárová, Ph.D. - člen, doc. Ing. Karel Dvořák, Ph.D. - člen
Date of acceptance
2019-01-28
Defence
Student Hermann Radek seznámil komisi s obsahem své diplomové práce. Na otázky a připomínky plynoucí z posudků vedoucího a oponenta a komise při odborné rozpravě nad diplomovou prací ~Vývoj chemicky odolné stříkané směsi~ reagoval výborně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO