Adaptivní filtrace biologických signálů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této diplomové práce bylo seznámit se s problematikou metod adaptivní filtrace a jejich využití pro potlačení rušení v biologických signálech. Adaptivní filtrace představuje efektivní způsob potlačení parazitního nestacionárního rušení v užitečném signálu. Úkolem bylo navrhnout různé typy adaptivních filtrů a realizovat algoritmus adaptace v programovém prostředí Matlab. Konkrétně se jednalo o potlačení síťového rušení v EKG signálech o kmitočtu 50 Hz a 100 Hz s minimalizací porušení užitečné složky. Realizované filtry byly ověřeny na reálných EKG signálech a byla vyhodnocena jejich účinnost.
Objective of this diploma work was to study methods of adaptive filtering and their use in suppression of noise in biological signals. Adaptive filtering represents effective means of suppression of parasitic nonstationary disturbances in a useful signal. The task was to design various types of adaptive filters and implement an adaptation algorithm in Matlab programming environment. It namely included suppression of powerline noise at 50 Hz and 100 Hz in ECG signals with minimization useful components disturbing. The realized filters were verified on real ECH signals and their efficiency was evaluated.
Description
Citation
ŠMÍD, K. Adaptivní filtrace biologických signálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (místopředseda) doc. RNDr. Ing. Jiří Šimurda, CSc. (člen) doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (člen) Ing. Josef Halámek, CSc. (člen) doc. Ing. Jan Münz, CSc. (člen) MUDr. Zuzana Nováková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-09
Defence
1. Student prezentoval výsledky své diplomové práce na téma adaptivní filtrace biologických signálů. 2. Čtení posudků vedoucího diplomové práce a oponenta. 3. Student zodpověděl otázku oponenta. 4. Ing. Halámek položil dotaz na použití adaptivních filtrů. Student odpověděl s porozuměním 5. Ing. Halámek položil dotaz, jaké je spektrum síťového rušení. Student odpověděl s pomocí komise. 5. Ing. Halámek položil doplňující dotaz, kdy se především používá adaptivní filtrace s ohledem na šum a užitečný signál. Student odpověděl s pomocí komise 6. prof. Jan položil dotaz. Ověřil jste jestli bude adaptivní filtr fungovat zda se změní síťová frekvence? Student odpověděl s porozuměním.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO