Akademické náměstí - Fakulta výtvarných umění

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tématem diplomové práce je navržení architektonické studie Fakulty výtvarných umění na území, které se nachází na rozhraní brněnských čtvrtí Veveří a Žabovřesky. Řešené území je vymezeno ulicemi Šumavská, Bulínova a Veveří. Návrh navazuje na již zpracovanou část předdiplomního projektu v předmětu TG02, která se zabývá rozvržením objektů v území a dále zpracováním architektonické studie pro tři celky z celkových čtyř - Fakultu soudního inženýrství, společné prostory pro obě fakulty a prostory podzemních garáží. Čtvrtý celek, kterýmž je Fakulta výtvarných umění, je zpracován ve druhé fázi jako diplomní projekt. Ostatní celky jsou spolu s návrhem druhé fakulty také rozvinuty. Architektonický koncept navazuje na městskou strukturu v nejbližším okolí. Hlavní ideou je vytvořit uskupení budov takové, aby jednotlivé hmoty respektovaly lidské měřítko a aby nebyly vytvořeny dlouhé nekonečné fasády a obrovské objemy budov. Řešením jsou tedy dva objekty tvaru L, které svírají objekt společných prostor. Vytváří se tak mnoho poloveřejných a veřejných prostor, které mohou mít rozličné funkce.
The final thesis is focused on a design of architectural study of a Faculty of fine arts on the area, which is located on a border of two Brno districts Veveří and Žabovřesky. The chosen area is determined by Šumavská Street, Bulínova Street, and Veveří Street. The design follows an already processed part of the project from the first semester in the subject TG02. It is focused on the layout of the buildings in the area and the design of architectonical study for three out of four units – the Faculty of Forensic Engineering, common premises of both faculties and underground garages. The fourth unit, which is the Faculty of Fine Arts, is designed in the second phase as the final thesis. Other units are developed together with the design of the second faculty. The architectonical concept follows the city structure in the nearest surroundings. The main idea was to create a cluster of buildings which respects a human scale, not to create a long endless facades and gigantic masses of buildings. The solution is two L-shaped buildings, which grip the building of common premises. It creates a lot of semipublic and public spaces with a great variety of various functions.
Description
Citation
NOVOTNÁ, M. Akademické náměstí - Fakulta výtvarných umění [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Date of acceptance
2015-06-15
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO