Únavové vlastnosti patinující oceli

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá řešením vlivu atmosférické koroze na únavové vlastnosti oceli ATMOFIX B. Přináší původní experimentální data charakterizující únavovou životnost materiálu s povrchem exponovaným 20 let v atmosférických podmínkách a srovnání se základním materiálem. Na základě fraktografických pozorování a rozboru vlivu vrubů na únavovou životnost, bylo kvantitativně předpovězeno snížení únavové životnosti exponovaného materiálu v porovnání se základním materiálem bez expozice. Výsledky predikce dobře souhlasí s experimentálními výsledky.
This work deals with the influence of atmospheric corrosion on high-cycle fatigue properties of a weathering steel ATMOFIX B. New experimental data on fatigue strength of a steel exposed for 20 years to an atmospheric corrosion were compared to those characterizing the base material. Reduction of the fatigue lifetime of the exposed material compared with the base material was predicted on the basic of fractographic examination of fracture surfaces and the influence of surface notches on fatigue strength. The predicted results agree well with the experimental results.
Description
Citation
ZAVADILOVÁ, P. Únavové vlastnosti patinující oceli [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie a průmyslový management
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Prokop, CSc. (předseda) prof. Ing. Vojtěch Koráb, Dr., MBA (místopředseda) prof. Ing. Františka Pešlová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Ivan Baránek, CSc. (člen) doc. Ing. Jiří Beneš, CSc. (člen) doc. Ing. Vladimír Vrba, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-21
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise. V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Může diplomantka blíže vysvětlit, co je to teoretický součinitel koncentrace napětí, vrubový součinitel a zejména, co je to součinitel vrubové citlivosti? 2. Můžete posoudit, na základě vlastních experimentů, zda je studované ocel vrubově citlivá, případně necitlivá. 3. Kdo je výrobcem testovaného materiálu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO