Koncepce termického zpracování odpadů z komunální sféry

Abstract
V poslední době reaguje legislativa Evropské unie a posléze i jednotlivých členských států na nové poznatky ohledně složení a obsahu škodlivých látek v kalu z komunálních čistíren odpadních vod. To má za následek zavádění moderních technologií na úpravu a zpracování čistírenských kalů. Jedná se o metody, které mají za účel kal hygienizovat, zmenšit jeho množství, materiálově transformovat pro jeho další využití nebo termicky zpracovat a využít produkovanou energii. Práce se zaměřuje na efektivní termické zpracování kalů z čistíren odpadních vod. Důležitou součástí linky na termické zpracování kalů z čistíren odpadních vod je jejich předupravení a snížení obsahu vody. Snížení obsahu vody je energeticky náročný proces, pro který je vhodné získat odpadní teplo z energetických zdrojů, kde by jinak bylo bez využití mařeno.
European Union and states of European Union legislation are updated according new information about the composition and content of danger compounds in the sewage sludge from municipal waste water treatment plants. It has the effect on using of modern technologies for disposal in sewage sludge treatment. These methods are designed for sewage sludge hygienization, amount reduction, material transformation for next using or sludge incineration for energy production and utilization. The thesis is focuses on the effective thermal treatment of sewage sludge from waste water treatment plants. An important part of the line for sewage sludge incineration is pre-treatment and reduction of water content. The water content reducing is a high energy consumption process which is helpfull to use waste heat from energy plants where it would be loosed without using.
Description
Citation
FRÝBA, L. Koncepce termického zpracování odpadů z komunální sféry [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukční a procesní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Skála, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c. (člen) doc. Ing. Jaroslav Jícha, CSc. (člen) doc. Ing. Jiří Hájek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vítězslav Máša, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Jůza, Ph.D., MBA (člen) Ing. Dušan Vincour, Ph.D. (člen) Ing. Miloslav Odstrčil, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-03-07
Defence
DDP má jednoznačný přínos v aktuální oblasti termického zpracování odpadů zaměřeného především na "horké" téma zpracování a energetické využití kalů z čistíren odpadních vod. Autor provedl mj. důkladnou analýzu využití a koncepce sušáren a vyjádřil příslušné matematické modely pro využití v praxi.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO