REDUKCE DYNAMIKY SIGNÁLU V SYSTÉMECH S ORTOGONÁLNÍM FREKVENČNÍM MULTIPLEXEM

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Předložená dizertační práce je zaměřená do oblasti radiových komunikačních systému s více nosnými. Tyto systémy jsou perspektivní pro současné i budoucí systémy v mobilních komunikacích a bezdrátových sítích. Výhody použití více nosných jako jsou například odolnost vůči mnohacestnému šíření jsou vykoupeny i některými nevýhodami. Mezi ty patří zejména velký poměr mezi špičkovým a středním výkonem přenášeného signálu, který je překážkou v provozu výkonových zesilovačů v pásmu vysoké účinnosti. Práce se zabývá metodami redukce poměru mezi špičkovým a středím výkonem pro systémy OFDM, které jsou jedněmi z nejvyužívanějších systémů s více nosnými. Jedním z hlavních cílů je modifikace stávajících metod vedoucí ke snížení výpočetní náročnosti. Předmětem zájmu je dále analýza možností vzájemných kombinací vhodných metod vedoucích k výraznějšímu snížení poměru mezi špičkovým a středním výkonem bez nežádoucího zvýšení chybovosti. Součástí je také studium vlivu těchto metod na OFDM signály s různými parametry.
This doctoral thesis is focused into the area of multicarrier radio communications systems. These systems are perspective for current and incoming mobile communications and wireless networks. Advantages of multicarrier systems like better multipath propagation resistivity are redeemed by some disadvantages. The high peak to average power ratio of transmitted signal belongs to these disadvantages, for its inconvenience for high efficient power amplification. The thesis concerns with peak to average power ratio reduction methods for OFDM systems, that belongs to the most used multicarrier systems. One of the main objectives is the modification of the existing methods with the intention of complexity reduction. Following subject of interest is the analysis of suitable methods combinations possibilities for more significant peak to average power ratio reduction. One part of this thesis is research of influence of these methods on the OFDM signals with different parameters.
Description
Citation
URBAN, J. REDUKCE DYNAMIKY SIGNÁLU V SYSTÉMECH S ORTOGONÁLNÍM FREKVENČNÍM MULTIPLEXEM [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Rudolf Jalovecký, CSc. (člen) Prof. Ing. Andrej Lúč, CSc.- oponent (člen) Doc. Ing. Pavol Galajda, Ph.D. - oponent (člen) doc. Ing. Jaromír Kolouch, CSc. (člen) prof. Dr. Ing. Zdeněk Kolka (člen) prof. Ing. Roman Maršálek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-01-12
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO