Některé otázky předcertifikačních testů EMC

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato dizertační práce se zabývá předcertifikačními testy EMC se zaměřením na měření vyzářeného rušení. Práce shrnuje dosavadní poznatky omezování vlivu rušivého elektromagnetického pozadí a zaměřuje se na omezování vlivu nedokonalostí pracoviště a na výsledky měření vyzářeného rušení. Dále je popsán postup pro „kalibraci“ předcertifikačního měřicího pracoviště s využitím speciálních signálových zdrojů spolu s doporučeními, kterým bodům při „kalibraci“ je nutné věnovat pozornost. Jsou zde uvedeny výsledky porovnání měření v plně a v částečně bezodrazových komorách. Probrány jsou některé metody k potlačování vlivu rušivého elektromagnetického pozadí na výsledky měření vyzářeného rušení. Velká pozornost je pak věnována výběru a sestavení pracoviště na otevřeném prostředí a doporučením pro jeho minimální rozměry. V závěru práce je uveden doporučený postup pro předcertifikační měření vyzářeného rušení se zohledněním dostupného přístrojového vybavení.
This doctoral thesis deals with EMC pre-compliance testing of radiated disturbance. The thesis summarizes present pieces of knowledge about restricting of disturbing ambient signals and focuses on restricting of test site imperfection influence on the measurement results. Pre-compliance test site “calibration” uses comparison signal sources. There were added up the recommendations for “calibration” steps, too. The semi-anechoic vs. fully-anechoic chambers measurements results were compared. Some methods for dealing with ambient disturbing signals were discussed and high attention was applied to the test site choice and the minimal dimension geometry was recommended. There are presented recommendations for pre-compliance radiated disturbance measurements in the conclusion with the stress on available test equipment.
Description
Citation
VÍDENKA, R. Některé otázky předcertifikačních testů EMC [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D. (předseda) Prof. Ing. Miloš Mazánek, CSc. - oponent (člen) Ing. Josef Soldán, CSc. - oponent (člen) doc. Ing. Václav Žalud, CSc. (člen) prof. Ing. Dušan Levický, CSc. (člen) Doc. Dr. Ing. Josef Lazar (člen) prof. Ing. Čestmír Vlček, CSc. (člen) Ing. Jiří Dřínovský, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-01-14
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO