Vinný mošt a jeho změny během kvasného procesu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá chemickými změnami vinného moštu v průběhu kvašení. V teoretické části je popsána historie vinařství, charakteristika révy vinné a odrůd analyzovaných v této práci. Dále je v teoretické části rozebráno morfologické a chemické složení hroznů révy vinné a také jsou zde uvedeny základní technologické kroky výroby vína. Další kapitola je věnována principům metod pro chemický rozbor vína. V experimentální části jsou uvedeny výsledky sledování změn chemických parametrů v moštech v průběhu kvašení. Měřenými parametry v této práci jsou redukující sacharidy, pH, titrovatelné kyseliny a ethanol. Analyzované mošty byly získány z odrůd Sauvignon a Rulandské modré, které pocházely z integrované a ekologické vinice.
This bachelor thesis deals with chemical changes of grape must during fermentation process. The theoretical part describes history of viticulture, characteristics of vine and varieties analyzed in this work. There are discussed the morphological and chemical composition of grapes in the theoretical part and also basic technological steps of wine production. Another chapter is devoted to the principles of methods for chemical analysis of wine. In the experimental part, monitoring results of changes in chemical parameters of musts during fermentation are discussed. The measured parameters in this work were reducing sugars, pH, titratable acid and ethanol. The analyzed musts were obtained from Sauvignon and Pinot Noir varieties, which originated from integrated and organic vineyards.
Description
Citation
BENÍČKOVÁ, R. Vinný mošt a jeho změny během kvasného procesu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) prof. RNDr. Milan Potáček, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-18
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: doc. Španová: Rozdíl mezi ekologickou a integrovanou vinicí ? prof. Potáček: V některých grafech chybí chybové úsečky ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO